Рив Булгари: Бъдещето на България в изкуството е на глобалната сцена

„Често пътувам, особено през последните години. Поради това, че често си идвам, по-трудно мога да видя промените в държавата ни. Но въпреки това, в сравнението, което постоянно правя между Америка, Европа и България, мога да кажа, че има развитие.“ Това заяви в интервю за БГНЕС визуалният артист Рив Булгари (Радослав Иванов), добре познат на ценителите в САЩ и Канада под името RIV BULGARI.

„Мисля, че развитието, специално за младите хора, е за по-добро. Не е като преди години- границите се отвориха, дават се големи възможности, особено на младото поколение да се развива и да се реализира“, каза той.

До 15-годишна възраст Радослав Иванов израства в ателието на баща си, художника Иван Б. Иванов. Там той преминава през многообразни техники, с които работи баща му. От живопис и гравюри на дърво, през литография и суха игла, до акватинта, скулптура, керамика, сухи и мокри фрески, стенописи, колажи. Рив създава множество портрети, натюрморти. Днес той пази около 300 картини от детството си.

„Разбира се, че ми е повлияло. Още преди да проходя съм лазил в неговото ателие и нещата с които си играх не бяха колички, замъци или кукли, с които децата си играят, а с четки и боички“, сподели визуалният артист.

„Не съм избрал средата, в която съм израстнал – никой не си избира средата къде се ражда. Всичко стана натурално и от само себе си.“

Рив Булгари е един от най-провокативните и инфлуентни артистични фигури в света на изобразителното изкуство и музикалните среди в Ню Йорк. Работил е с много артисти като Ани Лебовиц, Джеф Кунст, Ейми Уайнхаус и дори с рапъра Дрейк.

„Като голямо име в съвременното модерно изкуство, това е Джеф Кунст- направи ми голямо впечатление начинът, по който той изграждаше своята бизнес система. Повечето известни американски художници са също и големи бизнесмени,“ заяви той.

„Бъдещето на България в изкуството е на глобалната сцена – то няма граници, като всяко изкуство по света. Един художник, независимо къде твори, малко или много е всеземен и всенароден.“

Рив Булгари представи новата си изложба “Цвят и форма” в Художествената зала “Виваком” на 8 декември. Тя ще продължи до 17 декември. /БГНЕС