Ръководителят на групировката "Вагнер" Евгений Пригожин загина в самолетна катастрофа

Лидерът на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин загина, след като частният му самолет „Embraer“ се разби в Тверска област, Русия. Няма оцелели, заявиха от пресслужбата на Министерството на извънредните ситуации, предадоха руските държавни медии.

Руската служба за гражданска авиация потвърди смъртта на Пригожин. На борда е бил и командирът на "Вагнер" Дмитрий Уткин.

„Самолетът „Embraer“ е летят от летище Шереметиево в Москва за Санкт Петербург. На борда му е имало трима пилоти и седем пътници. Всички са загинали“, заяви представител на министерството.

Инцидентът се е случил близо до Куженкино. При удара си в земята самолетът е изгорял. Той е бил в полет по-малко от половин час.

Росавиация започна разследване на инцидента, като публикува пълния списък на пътниците.

Сред тях са: Евгений Пригожин, Дмитрий Уткин, Сергей Пропустин, Николай Матусеев, Валерий Чекалов, Александър Тотмин и Евгений Макарин.

Членове на екипажа са били Алексей Левшин (командир), Рустам Каримов (втори пилот) и Кристина Распопова (стюардеса).

Реакцията на „Вагнер“

Канал в Telegram, свързан с групата "Вагнер", обяви, че лидерът на групировката е загинал със сигурност, преди официалните власти да потвърдят новината.

"Ръководителят на Групата "Вагнер", Героят на Русия, истинският патриот на своята Родина - Евгений Викторович Пригожин загина в резултат на действията на предателите на Русия", се казва в публикация в канала "Сива зона". "Но дори и в ада той ще бъде най-добрият. Слава на Русия."

Редица акаунти в социалните мрежи разпространиха публикации, в които коментират ролята на Кремъл в самолетната катастрофа, довела до смъртта на Евгений Пригожин. Острите изказвания дойдоха в знак на отмъщение за това, което бойците на групировката наричат "убийството на техния шеф". Каналът "Сива зона", коментира инцидента, като заяви, че самолетът е бил свален от противовъздушната отбрана на руските въоръжени сили в Тверска област, която се намира северно от Москва.

Наемниците заплашиха, че ще организират втори "Марш на справедливостта" към руската столица. Междувременно веднага започнаха спекулациите, че зад събитието стои руският президент Владимир Путин.

Първите коментари

Високопоставен съветник на украинският президент заяви, че катастрофата на самолета е сигнал от страна на Кремъл.

"Демонстративното елиминиране на Пригожин и командването на "Вагнер" два месеца след опита за преврат е сигнал от Путин към руския елит преди изборите през 2024 г. "Внимавайте! Нелоялността е равна на смърт'", написа в социалните мрежи съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

Високопоставен служител на Белия дом заяви, че предполагаемата смърт на шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин в самолетна катастрофа не е изненада, като се има предвид, че той е в конфликт с руския президент Владимир Путин.

"Видяхме съобщенията" за катастрофата, каза говорителката на Съвета за национална сигурност Адриана Уотсън.

"Ако това се потвърди, никой не трябва да бъде изненадан", добави тя. "Катастрофалната война в Украйна доведе до поход на частна армия към Москва, а сега - изглежда - и до това".

По-късно американският президент Джо Байдън коментира случая.

Той заяви, че "няма много неща, които се случват в Русия, зад които да не стои Путин", с което допълни спекулациите, че Кремъл може да има пръст в свалянето на частния самолет.

Лидерът на опозицията в изгнание в Беларус, където се преместиха част от бойците на "Вагнер" след краткотрайния им бунт в Русия, заяви, че никой беларуски гражданин няма да тъгува за ръководителя на "Вагнер" Евгений Пригожин, който загина в самолетна катастрофа.

"Престъпникът Пригожин няма да липсва на Беларус. Той беше убиец и трябва да бъде запомнен като такъв. Смъртта му може да ликвидира присъствието на "Вагнер" в Беларус, намалявайки заплахата за нашата нация и съседи", заяви лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска в социалните мрежи.

Руският президент Владимир Путин присъства на тържествата по случай 80-годишнината от победата на Червената армия в битката при Курск. Той не направи никакъв коментар по случая.

Африка и "готвачът на Путин"

Разследващият журналист Христо Грозев заяви в коментар за смъртта на Пригожин, че Африка е родила конфликта между него и Министерството на отбраната на Русия.

Журналистът припомни свой анализ, в който се казва, че след окончателното разпадане на отношенията с Вагнер през юни тази година, Министерството на отбраната и Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия се опитват да вербуват колкото се може повече от най-добрите командири и наемници на Вагнер в частните военни компании като "Редут" и "Звезда", но много от бойците не са се отзовали.

"Съобщава се обаче, че вместо да вербува наемници за сражения в Украйна, контролираният от ГРУ "Редут" сега наема служители предимно за задгранични/африкански мисии. Свързаните с Вагнер канали обвиняват МО, че се опитва да отклони ресурси, за да замени Пригожин на доходоносните пазари", коментира Грозев.

"Така че основният конфликт между Пригожин и МО изглежда е свързан най-вече с бъдещето на "кураторството" на африканските/близкоизточните държави-клиенти (и пазарите на ресурси), а не с това как да се спечели войната в Украйна", добави той, отбелязвайки, че лидерът на "Вагнер" не е бил доволен от стечението на обстоятелствата.

Само ден по рано ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин се появи в първото си видеообръщение след неуспешния опит за бунт в Русия, в което подсказа, че се намира в Африка, припомня БГНЕС.

Видеото, публикувано в каналите на Telegram, свързани с наемническата групировка "Вагнер", показва Пригожин в бойно снаряжение, който заявява, че групировката прави Африка "по-свободна".

Смята се, че "Вагнер" разполага с хиляди бойци на континента, където има доходоносни бизнес интереси.

Войниците на Пригожин са внедрени в страни, включително Мали и Централноафриканската република (ЦАР), където правозащитни организации и ООН ги обвиняват в извършване на военни престъпления.

Във видеото Пригожин посочи, че „Вагнер“ проучва полезни изкопаеми, както и че се бори с ислямистки бойци и други престъпници.

"Ние работим. Температурата е +50°С - всичко е както трябва. ЧВК "Вагнер" провежда разузнавателни и издирвателни акции, прави Русия още по-велика на всички континенти, а Африка - още по-свободна", казва Пригожин в записа на изявлението.

Откакто оглави краткотрайния бунт през юни, който продължи само 24 часа, Пригожин не се е появявал в публичното пространство.

В края на юни около 5000 войници на "Вагнер" завзеха контрола над южния руски град Ростов на Дон и се придвижиха към Москва с обявената цел да отстранят военното ръководство.

Пригожин обаче спря настъплението след преговори с Кремъл, в които посредничи беларуският лидер Александър Лукашенко.

В рамките на споразумението за прекратяване на бунта обвиненията срещу Пригожин бяха свалени и му беше предложено да се премести в Беларус.

Между "Вагнер" и руското министерство на отбраната имаше много публични пререкания относно воденето на войната. Пригожин неколкократно обвини министерството, че не е снабдило групировката му с боеприпаси.

Пригожин твърди, че е основал групата "Вагнер" през 2014 г. Богат бизнесмен с криминално досие, той е известен като "готвача на Путин", тъй като е осигурявал кетъринг за Кремъл.

През 2014 г. „Вагнер“ започва да подкрепя проруските сепаратистки сили в Източна Украйна и се смята, че е помогнал на Русия да анексира Крим.

Преди войната в Украйна „Вагнер“ е разполагал с около 5000 бойци - предимно ветерани от елитните полкове и специалните сили на Русия.

През юни миналата година обаче Пригожин заяви, че от началото на войната в Украйна броят на групировката е нараснал до 25 000 бойци.

В края на юли се появи информация, че Пригожин е регистрирал в Беларус компания под името Concord Management and Consulting.

Според Единния държавен регистър на юридическите лица и независимите предприемачи на Министерството на правосъдието на Беларус, на 19 юли в село Цел, Могильовска област, Беларус, е регистрирана компания с капитал от 200 беларуски рубли (около 72 евро).

Според беларуския вестник Reform.by това е мястото на военния лагер, където са изпратени наемниците на „Вагнер“ след бунта на Пригожин в края на юни. Работата е насочена предимно към управление на недвижими имоти. /БГНЕС