Ръководителят на МААЕ пътува за Киев

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси ще пристигне в Киев, за да се срещне с президента на Украйна Володимир Зеленски, след което ще се отправи към атомната електроцентрала в Запорожие, предаде АФП.

От началото на конфликта ръководителят на МААЕ Гроси предупреждава за възможността от ядрена авария в централата, която той вече е посетил два пъти и в която е базиран постоянен екип на МААЕ.

Язовирът "Каховка", намиращ се на река Днепър, който беше разрушен миналата седмица при инцидент, за който Киев обвинява Москва, представлява резервоар, който осигурява вода за охлаждане на окупираната от Русия централа.

МААЕ предупреди, че аварията на язовир "Каховка", която отне живота на най-малко 10 души и остави десетки в неизвестност, допълнително "(усложни) и без това несигурната ситуация с ядрената безопасност и сигурност в централата".

"На път съм за Украйна, за да се срещна с президента" Володимир Зеленски, написа Гроси в Туитър със снимка, на която той и екипът му напускат Виена, където е седалището на МААЕ.

"Ще представя програма за помощ след катастрофалното наводнение на язовир "Каховка", заяви Гроси.

"Ще направя оценка на ситуацията в атомната електроцентрала в Запорожие" и "ще проведа ротация на ISAMZ", добави той, визирайки Мисията на МААЕ за подкрепа и помощ в Запорожие (ISAMZ), "с подсилен екип".

В неделя Гроси повтори искането си за пълен достъп до централата за експерти на МААЕ, които да измерят нивото на водата в резервоара и да изготвят "независима" оценка.

Те ще "изяснят причината за значителното разминаване между различните измервания на височината на резервоара, който доставя вода за охлаждане на шестте реактора на съоръжението и за съхранение на отработено гориво", заяви Гроси. /БГНЕС