Ръководителят на OpenAI в търсене на бъдещи оферти в Европа

Част от причината за настоящата обиколка на главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман е да открие подходящо място за европейски клон на компанията.


"Полша би била интересно място", каза Алтман в интервю, когато беше попитан за европейските офиси. "Искаме да направим изследователски и инженерен клон в Европа, а не регулаторен. Опитваме се да го проучим. Това е част от целта на това пътуване."

"Гъстотата на талантите" на всяко потенциално местоположение на нов офис е от ключово значение, каза Алтман пред "Блумбърг" в рамките на събитие, организирано от Варшавския университет и Националния център за научни изследвания и развитие.

Полша е гореща точка в ИТ индустрията, където се намират големи инженерни центрове на Alphabet Inc, JP Morgan Chase & Co и Visa Inc, както и на разработчика CD Projekt SA, създател на игрите The Witcher и Cyberpunk 2077.

Коментарите на главния изпълнителен директор последваха появата му миналата седмица пред американски сенатори, пред които той говори за различни области, в които би подкрепил регулация, включително предотвратяване на дезинформация по време на избори. Той заяви, че подкрепя усилията на Европа да оглави глобален подход за регулиране на компаниите за ИИ.

На сцената той заяви, че по време на пътуването си е разговарял с полския министър-председател Матеуш Моравецки.

Ръководителят на ChatGPT добави също, че наскоро пуснатата мобилна версия на инструмента за изкуствен интелект е довела до малък, но "видим скок" в абонаментите за платената версия Pro на компанията.

След това Алтман се срещна с френския президент Еманюел Макрон.

Френският президент обсъди с бизнесмена от Силициевата долина няколко теми, свързани с изкуствения интелект и неговото бъдеще.

Макрон заяви, че развитието на талантите и технологиите във Франция и действията за регулиране на френско, европейско и световно равнище са приоритетите на страната по отношение на изкуствения интелект.

Този месец законодателите от Европейския парламент направиха първата стъпка към общоевропейско регулиране на ChatGPT и други системи с изкуствен интелект.

Текстът трябва да бъде представен на целия парламент следващия месец за приемане преди преговорите с държавите - членки на ЕС, за окончателен закон.

Експлозията на генеративния изкуствен интелект завладя света. Лидерите на Г-7 заявиха, че тази година ще започнат дискусии относно "отговорното" използване на технологията.

Инструменти за генериране на текст като ChatGPT, създатели на изображения и музика, съставени с помощта на ИИ, предизвикаха възторг, тревога и правни битки, а артистите ги обвиняват, че извличат материали без разрешение.

Правителствата по света са подложени на натиск да предприемат бързи действия за намаляване на рисковете.

Следващата спирка на Алтман е Великобритания. Той получи и покани да посети редица държави в Африка. /БГНЕС