Ръководителят на ЦРУ ще преговаря в Европа за примирие в Газа

Директорът на ЦРУ ще се срещне в Европа със своите израелски и египетски колеги, както и с премиера на Катар, за да преговаря за примирие и освобождаване на заложници във войната между Израел и Хамас, съобщиха американски медии късно на 25 януари.


Уилям Бърнс ще предприеме пътуването през следващите няколко дни, съобщават The Washington Post и Axios, които не посочват мястото на разговорите.

Както разузнавателната агенция на САЩ, така и Белият дом отказаха да потвърдят пътуването.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби обаче припомни, че Бърнс вече е участвал в преговорите по предишното споразумение за заложниците в края на ноември и посочи, че ще участва в усилията за друго такова.

Размяната на заложници и затворници през ноември стана по време на едноседмично примирие, при което Хамас освободи около 100 души в замяна на 240 палестински затворници, държани в Израел.

Катар, Египет и Съединените щати се опитват да договорят ново примирие, а пратеникът на президента на САЩ Джо Байдън за Близкия изток Брет МакГърк вече е в региона за преговори.

Според Axios Израел е предложил на Хамас двумесечна пауза в боевете в Газа в замяна на освобождаването на всички заложници.

По данни на израелските власти в ивицата Газа все още се намират 132 заложници, като за 28 от тях се предполага, че са мъртви./БГНЕС