Роберта Мецола е новият председател на Европейския парламент

Роберта Мецола е избрана за наследник на покойния Давид Сасоли. Това се случва точно на рождения ѝ ден, съобщава „Зюдойче Цайтунг“. Историческият избор е важен сигнал.

Членовете на Европейския парламент избраха 43-годишната Роберта за свой нов председател, като след 2002 г. Парламентът най-накрая има жена, а Мецола е най-младият председател в историята.

Мецола спечели голямо мнозинство от 458 гласа, за да стане третата жена начело на Парламента след споразумение между водещите политически групи.

Малтийската депутатка Роберта Мецола, която изпълняваше функциите на председател на парламента след смъртта на Сасоли, е член на Европейската народна партия (парламентарна група на християндемократическите и консервативните политически движения).

Мецола бе смятана за водещ кандидат, но пречка за кандидатурата ѝ беше различната позиция на Малта по отношение на абортите в сравнение с други държави от ЕС, където те са забранени.

Мецола се разглежда като типичен европейски политик, за което свидетелства нейната политическа кариера, тясно свързана с институциите на ЕС. Утежняващо обстоятелство е, че е от малка по-нова държава-членка само с шест евродепутати, което ограничава влиянието ѝ върху конкурентите ѝ.

Фактът, че човек от островната държава Малта с нейните 500 000 жители за първи път получава висш пост, е от значение за ЕС: изборът на Мецола е сигнал, тъй като за разлика от нейните предшественици Мартин Шулц, Антонио Таяни и Давид Сасоли, тя не идва от голяма държава като Германия или Италия, а е трябвало да направи кариера в Брюксел. /БГНЕС