Роботи с ИИ ще избавят хората от самота: вече имитират гласовете на приятелите ни

Ново проучване обяснява, че роботите с изкуствен интелект могат да помогнат в борбата със самотата на хората. Тези механични спътници биха могли да помагат на изолираните хора, намалявайки потенциалните рискове за здравето, които идват с хроничната самота, твърдят учените. Приблизително един на всеки 10 души изпитва самота през цялото време на съществуването си или през по-голямата част от него, което повишава риска от сърдечносъдови заболявания и преждевременна смърт с една трета.


"В момента всички доказателства сочат, че най-добрият вариант е да имаш истински приятел", казва Мурали Дораисвами, професор по психиатрия и гериатрия в Университета Дюк и член на Института за мозъчни науки на Дюк. "Но докато обществото не даде приоритет на социалната свързаност и грижите за възрастните хора, роботите са решение за милионите изолирани хора, които нямат други решения."

Рискът от самота се увеличава с възрастта поради фактори като овдовяването и пенсионирането. Но все по-голям брой по-млади хора също съобщават, че се чувстват самотни. Международният екип от изследователи вярва, че роботите, подобрени с изкуствен интелект, един ден могат да помогнат за облекчаване на този нарастващ проблем, пише „Стъди Файндс“.

В неотдавнашен доклад се посочва, че 4,4 милиона души в Обединеното кралство нямат нито един "истински" приятел, като прекарват живота си, потопени в социалните медии и онлайн игрите. Според екипа броят на американците, които нямат близки приятели, се е увеличил четири пъти от 1990 г. насам, което отразява подобна тенденция. Смята се, че самотата и социалната изолация засягат една трета от световното население и са свързани с психични заболявания, затлъстяване и деменция. Самотата се оказва толкова вредна за здравето, колкото и тютюнопушенето.


Предизвикателството да се намерят нови приятели в зряла възраст предполага, че роботите-компаньони могат да предоставят обещаващо "бързо решение".


"Изкуственият интелект предоставя вълнуващи възможности за роботи-компаньони с по-големи умения за изграждане на социални връзки", казва в съобщение за медиите д-р Елизабет Броудбент, професор по психологична медицина в университета "Вайпапа Таумата Рау" в Окланд. "Но трябва да внимаваме да вградим правила, за да гарантираме, че те са морални и заслужават доверие".

Възрастните хора все по-често прибягват до технологиите, за да намерят общуване. Услуги като приложението Papa позволяват на потребителите да "наемат внуци по поръчка" срещу 17 долара на час. Тези "Papa Pals" могат да помагат на възрастните хора при пазаруване, транспорт или просто да им предлагат компания.


Технологии като робота с изкуствен интелект EllieQ, който се позиционира като социален робот за възрастни хора, могат вече да отговарят на гласови команди, да предоставят напомняния и да изпращат текстови съобщения. При вече записани хиляди взаимодействия с потребители, почти половината от тях са свързани с просто общуване, като например споделяне на чаша чай или кафе.

Личният контакт с робот може да има същия ефект върху хората, както личният контакт с друг човек.

Нови изследвания показват, че роботите-придружители могат да облекчат стреса и самотата и да помогнат на по-възрастните хора да поддържат здравето си и нивото на активност у дома. Усъвършенстваните устройства с изкуствен интелект притежават потенциала да създават по-силни социални връзки с хората в сравнение с по-ранните модели. Генеративният ИИ, като ChatGPT, базиран на големи езикови модели, позволява на роботите да водят по-спонтанни разговори и дори да имитират гласовете на скъпи приятели и близки.

По-голямата част от общопрактикуващите лекари (ОПЛ) също подкрепят тази инициатива. Проучване, проведено сред 307 доставчици на здравни услуги в Европа и САЩ, установи, че 69% от тях са съгласни, че социалните роботи могат да осигурят придружаване, да облекчат изолацията и евентуално да подобрят психичното здраве на пациентите. Седем от всеки 10 лекари също така смятат, че застрахователните компании трябва да покриват разходите, ако роботите се окажат ефективно допълнение към приятелството.

Разработената от проф. д-р Дораисвами и неговите колеги "Скала за въздействие на роботите-компаньони" (Co-Bot-I-7) има за цел да установи ползите за физическото здраве и самотата. Предварителните резултати показват, че машините-придружители се оказват ефективни. Ранните резултати от лабораторията на професор Броудбент показват, че дружелюбните андроиди помагат за намаляване на стреса и дори подпомагат заздравяването на кожата след лека рана.

"С правилните етични насоки", заключават авторите, "може би ще успеем да надградим настоящата работа, за да използваме роботите за създаване на по-здраво общество." /БГНЕС

Тагове: