Роботи ще извършват 39% от домакинските задължения след 10 години

Според експерти в рамките на едно десетилетие около 39% от времето, отделяно за домакинска работа и грижи за близките, ще бъде автоматизирано.

Изследователи от Великобритания и Япония помолиха 65 експерти по изкуствен интелект ("AI") да прогнозират степента на автоматизация на обичайните домакински задачи след 10 години.

Експертите прогнозираха, че пазаруването на хранителни стоки вероятно ще бъде най-силно автоматизирано, докато грижата за млади или стари хора е най-малко вероятно да бъде повлияна от AI.

Изследването е публикувано в списание PLOS ONE.

Изследователите от Оксфордския университет и японския университет "Очаномидзу" искаха да разберат какво въздействие могат да окажат роботите върху неплатения домашен труд: "Ако роботите ще заемат работните ни места, ще изнасят ли поне и боклука вместо нас?", питат те.

Роботите "за домакински задачи", като например прахосмукачките-роботи, "са се превърнали в най-широко произвежданите и продавани роботи в света", отбелязват изследователите.

Екипът попита 29 експерти по изкуствен интелект от Обединеното кралство и 36 експерти по изкуствен интелект от Япония за техните прогнози за роботите в дома.

Изследователите установиха, че мъжете експерти от Обединеното кралство са склонни да бъдат по-оптимистично настроени по отношение на автоматизацията на дома в сравнение с техните колеги жени, като в Япония ситуацията е обратна.

Но задачите, които експертите смятат, че автоматизацията може да изпълнява, се различават: "Предвижда се само 28% от работата по полагане на грижи, включваща дейности като преподаване на детето, придружаване на детето или грижи за по-възрастен член на семейството, да бъдат автоматизирани", казва д-р Лулу Ши, постдокторант в Оксфордския интернет институт,

От друга страна, се очаква технологиите да съкратят 60% от времето, което прекарваме в пазаруване на хранителни стоки, твърдят експертите.

Но прогнозите, че "през следващите десет години" роботите ще ни освободят от домашните задължения, имат дълга история и известен скептицизъм може би е оправдан. През 1966 г. телевизионното предаване "Утрешен свят" съобщава за домашен робот, който може да приготвя вечеря, да разхожда кучето, да се грижи за бебето, да пазарува, да забърква коктейл и много други задачи.

Ако на създателите му се даде само 1 млн. паунда, устройството може да заработи до 1976 г., се казва в новината...

Екатерина Хертог, доцент по изкуствен интелект и общество в Оксфордския университет и един от авторите на изследването, прави паралел с оптимизма, който отдавна обгръща самоуправляващите се автомобили: "Обещанието за самоуправляващи се автомобили, които ще се движат по улиците и ще заменят такситата, съществува, според мен, от десетилетия насам - и все още не сме успели да накараме роботите да функционират добре или тези самоуправляващи се автомобили да се ориентират в непредсказуемата среда на нашите улици. В този смисъл домовете са подобни".

Д-р Кейт Девлин, преподавател по изкуствен интелект и общество в Кралския колеж в Лондон, която не е участвала в проучването, смята, че е по-вероятно технологиите да помагат на хората, а не да ги заместват: "Трудно и скъпо е да се направи робот, който да може да изпълнява множество или общи задачи. Вместо това е по-лесно и по-полезно да се създадат помощни технологии, които ни помагат, а не ни заместват", казва тя.

Изследването показва, че автоматизацията на домакинството би могла да освободи много време, изразходвано за неплатен домашен труд. В Обединеното кралство мъжете в трудоспособна възраст извършват около половината от тази неплатена работа в сравнение с жените в трудоспособна възраст, а в Япония мъжете извършват по-малко от една пета от нея.

Непропорционалното натоварване на жените с домакинска работа оказва отрицателно въздействие върху доходите, спестяванията и пенсиите на жените, твърди професор Хертог. Следователно нарастващата автоматизация може да доведе до по-голямо равенство между половете, казват изследователите.

Технологиите обаче могат да бъдат скъпи. Ако системите за подпомагане на домакинската работа са достъпни само за част от обществото, "това ще доведе до увеличаване на неравенството", казва тя.

Обществото трябва да е наясно с проблемите, породени от домовете, пълни с интелигентна автоматизация, "където еквивалент на Alexa може да слуша и да записва какво правим и да докладва".

"Не мисля, че ние като общество сме готови да се справим с това масово посегателство върху личния живот". /БГНЕС