Родът Папазови издигнал българското розово масло на пиедестал

Изложба, посветена на 200 години от розотърговската дейност на казанлъшкия род Папазови разказва за дейността и приноса на фамилията, издигнала българското розово масло на пиедестал. С историята на рода може да се запознаете във фоайето на музея на розата. Пред БГНЕС зам.-директорът на историческия музей „Искра“ Радослав Петков разказа повече за еекспозицията.

„Изложбата се състои от 19 постера, в които се разказва за историята, дейността и кои точно са Папазови. Всеки посетител ще може да придобие представа за една от най-известните розопроизводителни фамилии дала възможността българското розово масло да е на пиедастала, на който е в момента, като качество, като пример и символ“, обясни той.

От таблата научаваме, че идеята на Дончо Папазов за търговия с рози и розово масло се заражда в далечната 1820г., докато чиракува в гайтанджийницата на баща си Мито. Пазарите на розово масло, тогава основно са били в Казанлък, Сливен и Узунджово. По-късно основава розотъргоската къща „Д. Папазов и синове“. След като синовете му, Димитър и Ботю, поемат семейният бизнес отварят пътища за търговия и извън българските пазари. Оказват се основни конкуренти на изнасяното от турция розово масло по световните пазари в Париж, Лондон, Марсилия, САЩ и други.

С настоящата изложба организаторите отбелязват Деня на народните будители, а през 2021 г. историческият музей „Искра“ ще отбележи 120 години. /БГНЕС