Родени на една дата: Космическата Валя Балканска и кралят на рокендрола Елвис Пресли

Космическият глас на българската народна музика Валя Балканска днес празнува 81-годишнина, предаде репортер на БГНЕС.

Валя Балканска е родена в семейството на българомохамедани под името Фейме Кестебекова на 8 януари 1942 г. в махала Лагът, разположена между няколко високи върха на Родопа планина. Тя наследява майчините и бабините родопски песни заедно с любовта си към шарените черги, губери и китни халища. Баща си не помни, но знае, че като запеел, Родопа се люлеела. Народните песни от своя край научава вкъщи и по седенки.

Валя Балканска става солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопа“ през 1960 г. и посещава много европейски страни. Народната певица успява да отгледа три деца без да прекъсне усилената си концертна дейност. Носителка е на редица национални и международни награди, сред които Златен медал на Първия Национален събор в Копривщица през 1965 г., Златен медал на Събора надпяване „В прослава на хайдутството“ през 1968 г. Тя е лауреат и медалист на Световните младежки фестивали в София и в Берлин.

Най-високото признание в музикалната кариера на Валя Балканска безспорно е през 1977 г., когато американският астроном и физик Карл Сейгън изпраща като послание в Космоса изпълнението ѝ на песента „Излел е Делю хайдутин“.

Най-известният ѝ запис е направен в края на 60-те години на миналия век от американския изследовател на българския фолклор Мартин Кьонинг и е издаден на плоча в САЩ, а няколко години по-късно екземпляр от плочата попада сред закупените за прослушване записи при подготовката на Златната плоча – послание от Земята. Към космическите станции „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“ на НАСА са прикрепени по една позлатена плоча с гласове, шепоти, песни и музикални произведения от планетата Земя и родопската песен в нейно изпълнение е сред включените в окончателната 90-мунитна селекция от музикални произведения. Станциите са насочени към съзвездието „Малката мечка“ и ще летят около 60 хил. години, като „Вояджър 2“ е изстрелян на 20 август 1977 г., а „Вояджър 1“ – на 5 септември 1977 г.

Космическият глас на България е награден с орден „Стара планина“ през 2002 г. по повод 60-годишнината си и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство. На Международния фолклорен фестивал в Бургас през 2003 г. Валя Балканска получава наградата „Нестинарка“. Номинирана е за държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ за 2005 г., а през декември с.г. получава звездна плоча в българската Алея на славата.

На същата дата – 8 януари, но през 1935 г. в Тюпълоу, Мисисипи, САЩ, е роден и кралят на рокендрола Елвис Пресли, който днес щеше да навърши 88 години. Първата си китара получава на 12-годишна възраст, а на 13 години със семейството му се преместват в Мемфис, Тенеси. След като завършва гимназия, работи като разпоредител в кино и като шофьор на камион.

Музикалната му кариера стартира в местен, вследствие на което подписва и договор с местна звукозаписна компания. Постига успех, когато през 1955 г. неговата малка плоча се изкачва до първо място в класацията на „Billboard“ за кънтри-енд-уестърн. Концертните му изяви започват постепенно да привличат все повече публика и успява да привлече вниманието на големите звукозаписни компании и мениджъри. В средата на 1955 г. негов личен мениджър става „полковник“ Том Паркър. Започва да пее истински, разтърсващ, запомнящ се рокендрол през януари 1956 г., когато започва работа с друга звукозаписна компания. През същата година прави първия си пробив в киното.

Елвис Пресли е командирован в армията и изпратен в Германия през 1958 г., а концертите му намаляват.

Връща се на музикалната сцена през 1970 г. с концерт в Лас Вегас. Прави и турне в САЩ и изнася над 500 концерта на живо. До смъртта си е продал повече от 600 милиона сингли и албума. Има продадени над 1,3 милиарда албума в целия свят, повече от на всеки един друг изпълнител или група.

Считан за една от най-значимите културни икони на миналия век, в ранните години на своята музикална кариера, той се превръща в идол на милиони хора по света.

Въпреки, че съдбата му е различна от тази на Валя Балканска, има нещо общо между тях и това несъмнено е безспорният им талант, който ги прави световноизвестни, а музиката им се помни, знае и слуша и до днес. /БГНЕС