Родители на НЕприети деца викат „оставка” под прозорците на Фандъкова

Скандирания „оставка” се чуват пред сградата на Столична община, където се провежда поредният протест на родители заради недостига на места в столичните ясли и детски градини, предаде репортер на БГНЕС.

Всяка година, дойде ли време за приема в детска градина, страстите ескалират въпреки уверенията на местната власт, че детски градини се строят. Преди дни, след първото класиране за прием, над 10 хиляди малчугани останаха неприети в детските градини и ясли. Наложи се електронната система да бъде отваряна повторно, защото се оказа, че ключова отметка е поставена на недостъпно място. Така над 4 000 родители не са могли да си попълнят пълноценно заявленията.

„Протестът явно се превърна в искане на оставка на г-жа Фандъкова, което е абсолютно разбираемо, тъй като миналата година имаше три такива протеста и ние решихме да не бъдем толкова крайни, но няма резултат”, обясни Кристина Касабова. По думите ѝ проблемът тръгва оттам, че Столична община е спала толкова много години и не отчуждила терените, които са отредени за детски градини.

„Ние постоянно слушаме в медийното пространство: "Ние строи, строим, работим за децата, за София". Но това на практика излиза, че не е вярно. Да, тази година се увеличиха малко бройките на некласираните поради това, че на държавно ниво се прие компенсация за некласираните”, каза тя. Касабова обаче даде пример с бившето 29-то ОДЗ. „Тази сграда на бивша детска градина е обещана още през далечната 2008 г. да върне отново такъв статут. До ден днешен това не случва. Такива примери на обещания са много”, заяви тя.

Емилия каза, че малкото ѝ дете - Тодор, е на 2 години и за втора поредна година не е приет в ясла. „Трябва воля, трябва желание, ама не на хартия, не на приказки, защото на хартия, на приказки и в интервюта сме го слушали, слушали, слушали. За съжаление, родителите се меним, т.е. тези които сега сме на двегодишни неприети, предаваме щафета на следващите двегодишни неприети и нещата се завъртат. На Столична община това ѝ е супер удобно, защото няма едно ядро постоянно, което да иска постоянно отчет какво се върши в София. Бюджет София има, той изобщо не е малко”, посочи дамата. /БГНЕС