Родният шахмат – борба за власт на фона на международни успехи

На 13 декември, сряда, в град Плевен ще се проведе Общо събрание на Българска федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022). Две седмици преди Събранието, на което щеше да бъде гласувано освобождаването на цялото ръководство и избирането впоследствие на ново, настоящите ръководители начело с Васил Антонов обявиха, че подават колективна оставка – с мотива, че липсва адекватна държавна подкрепа.


Федерацията е лицензирана от Министерството на младежта и спорта (ММС) и е регистрирана миналото лято. Неин върл противник е учредената едва през октомври тази година и ползваща се с международен гръб Българска спортна федерация по шахмат (БСФШ), която обезпечи златните ни шахматистки Нургюл Салимова, Виктория Радева, Белослава Кръстева, Гергана Пейчева и капитанът Антонета Стефанова, триумфирали на Европейското отборно първенство в Будва, Черна гора. БФСШ, която бе засипана с похвали за осигурени условия както от състезателките ни, така и от треньорите, обаче бе ударена вече с два сигнала от прокуратурата във връзка с учредяването на новото сдружение и с с неговата членска маса.

Първият сигнал е за незаконосъобразност на учредителното събрание на БСФШ и е подаден от президента на Българска федерация по шах (БФШ) Атанас Куртенков. Вторият е от БФШ 2022 и е насочен срещу цялото ръководство на конкурентната федерация, избрала за свой президент Милен Василев, а за свой почетен председател - Антоанета Стефанова. Дори и името на нашия бивш номер 1 и световен шампион при мъжете Веселин Топалов бе забъркано в скандала, като той се разграничи от информацията и заяви ясно, че не е картотекиран като състезател към клуб – член на БСФШ.

Адвокатът по спортно право Георги Градев, който е и генерален секретар на назначената от Международната шахматна федерация (ФИДЕ) временна комисия в България, написа по повода следното в социалните мрежи: „Първо, кой точно обвинява Българска спортна федерация по шахмат в измама? Хората, заради които ни изключиха от ECU ли? Същите, които си подадоха оставките пред седмица ли? Вие сте история! Отидете си мирно и тихо. Второ, същите хора са посочили в заявлението си за членство във FIDE като свои състезатели почетния председател на БСФШ Антоанета Стефанова и нейния съпруг Иван Чепаринов, както и Виктория Радева, Белослава Кръстева и Гергана Пейчева, които никога не са давали съгласието си за това. Дори последните две наскоро отказаха да подпишат предложените им декларации от БФШ 2022 за финансиране, тъй като не желаят да бъдат част от тази умираща федерация. (...) БФШ 2022 няма да получи членство във FIDE или ECU и ще загуби лиценза си, издаден по съмнителен начин. Тази организация умира, за да живее БСФШ“.

Последният ред много категорично обрисува картината и желанието на БСФШ, която подпомогна шампионките ни в Будва, да бъде еднолично призната както у нас, така и по света като водещата и автентична българска федерация по шахмат. Тези сигнали от прокуратурата със сигурност не помагат за изясняване на това кой крив, кой прав, но от завърналите се в България момичета, две от които не тренират тук в страната, и от треньора им Петър Арнаудов, добрите думи към БСФШ и нейния президент Милен Василев са белег на признание за положените усилия от новоучреденото сдружение. Това, че шахматистките ни изобщо не били в плановете за участие в Будва, коментарите на състезателките и на Арнаудов за проблемите с финансирането в последните години определено са нещо, което буди тревога у всички, които се интересуват от шахмат и искат той да просперира.


Защото, в крайна сметка, бъдещето ни в този спорт, традициите, които има България с успехите на Топалов и Стефанова, са сигурен атестат, че ние можем. Доказахме го отново и в Будва, а преди това и през лятото със страхотното представяне на Салимова на Световната купа в Баку, където тя остана на второ място. Но безкрайните борби, намесеното его и гордостта на няколкото съществуващи федерации пречат за това България да се подготвя наравно с останалите и да бъде истинска конкуренция на всеки един турнир. Без финансиране, нещата се усложняват неимоверно много – затова и погледите ще бъдат приковани към датата 17 декември, когато се очаква ФИДЕ да реши на своя Конгрес коя българска федерация ще приеме за свой член. /БГНЕС

--------------------------------------------

Стефан Игнатов, Спортен отдел на БГНЕС

Категории: