Роглич спечели Джирото, Кавендиш се сбогува с победа в последния етап

Марк Кавендиш (Астана Казакстан) отбеляза последната си поява в Обиколката на Италия със сензационен спринтов успех в 21-ия етап на една от най-престижните колоездачни надпревари, а Примож Роглич удържа преднината си на върха в генералното класиране, за да бъде потвърден за шампион в тазгодишното издание.


Кавендиш бе подкрепен за победата не само от съотборниците си в Астана, но и от сънародника си и приятел Герант Томас (Инеос Гренадиерс) - жестът на Томас бе още по-забележителен на фона на това, че той изпусна водачеството в последния конкурентен етап в събота. Кавендиш, който ще прекрати кариерата си след края на сезона, сега ще се възстанови, преди да се насочи към Тур дьо Франс в опит да подобри рекорда за най-много етапни победи в Обиколката на Франция. В момента той го поделя с белгийската легенда Еди Меркс с по 34.

Предвид това, че неделният етап в италианската столица не предложи никакво вълнение или съществена промяна в генералното подреждане, Роглич бе забелязан да си сипва Просеко по пътя към страхотния успех в Джирото. Той се справи с механичен проблем във вчерашното състезание по часовник, за да разбие съперниците си, включително и уморения Томас, обличайки розовата фланелка и оставайки с нея до края на изданието.

33-годишният Роглич, колоездач на Джъмбо-Висма, е вече четирикратен шампион в Гранд Тура. Той има и три последователни триумфа в Обиколката на Испания между 2019-2021. В добавка, словенецът има второ и четвърто място на Тур дьо Франс съответно през 2020 и 2018, а през 2019 остава трети в Джирото. /БГНЕС