Ройтерс: Политическият вакуум в България я отдалечава от еврозоната и фонда на ЕС

Радващата се на най-голяма подкрепа партия в България се отказа от усилията да ръководи правителство на малцинството във вторник след тънката като бръснач победа на парламентарните избори миналия месец, увеличавайки перспективата за нови избори по-късно тази години, коментира Ройтерс.

Партията не успя да спечели подкрепата на своите потенциални съюзници, две малки антикорупционни партии, след като отказа да подпише политическо споразумение с тях и предложи министри, които според тях са негодни за борба с корупцията на високо равнище в най-бедната държава-членка на Европейския съюз.

В изявление, предавано на живо във Facebook, лидерът на ИТН Слави Трифонов заяви, че няма да постави предложеното правителство на малцинството на гласуване в парламента и обвини двете партии в предателство.

"Без подкрепата на протестните партии няма да предложим правителство", каза Трифонов. "Ясно е, че протестът срещу ГЕРБ и всичко (което беше направено) от ГЕРБ остана в миналото, докато в момента в парламента виждаме политически амбиции, лицемерие, лъжи, предателства и игри, които са абсолютно неприемливи за мен."

Неуспехът на ИТН увеличава перспективите за нови избори тази година, създавайки политически вакуум, който може да попречи на способността на България да се справи с очакваната нова вълна на COVID-19 или да се възползва от фонда на ЕС за възстановяване от коронавируса, коментира Ройтерс.

„Настоящата липса на яснота по отношение на многогодишна политическа програма, за която едно постоянно правителство е от решаващо значение, прави икономиката по-уязвима на фона на здравната криза“, казва Денис Шен, анализатор от рейтинговата агенция Scope. "Несигурността може допълнително да повлияе на графика за присъединяване към еврозоната", каза той.

Според конституцията ще има още два опита за формиране на правителство от други партии, но анализаторите казват, че шансовете им за успех изглеждат ограничени, заключава Ройтерс. /БГНЕС