Ройтерс: Срещата на върха на ЕС ще призове за прекратяване на полетите над Беларус

По информация на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ЕС ще обсъди санкции срещу бизнеса, икономиката и авиационния сектор на Беларус.

„Ще обсъдим различни варианти за санкции срещу физически лица, въвлечени в аварийното кацане на самолета, както и срещу бизнеса, икономическите предприятия и авиационния сектор”, каза тя.

Очаква се да бъде замразена инвестиционната помощ в размер на 4 млрд. евро, докато Беларус не стане демократична държава, отбеляза Фон дер Лайен.

Председателят на Еврокомисията подчерта, че срещата на върха на ЕС ще отдели сериозно внимание на инцидента в Минск.

„Ще има много силна реакция от страна на ЕС. Режимът на президента Александър Лукашенко трябва да разбере, че ще има страшни последствия”, каза тя.

Участниците в срещата на върха на Европейския съюз ще призоват всички европейски авиокомпании да прекратят полетите си над въздушното пространство на Беларус, съобщи Ройтерс.

Ръководителите на държавите-членки на ЕС имат намерение да забранят на беларуските авиокомпании да летят над територията на Европейския съюз.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел сподели при пристигането си на срещата, че лидерите на ЕС може да включат както нови санкционни списъци, така и ограничения на полети за беларуските самолети. Според нея, трябва да се проведе международно разследване на инцидента със самолета на Ryanair.

Тя призова също да бъде освободен арестувания Роман Протасевич и неговата приятелка, които бяха в този самолет.

Всички коментари на беларуската страна относно кацането на самолета „не заслужават доверие”, смята Меркел. /БГНЕС