Роксана Марасинеану: Джокович може да играе на Ролан Гарос без ваксина

Световният номер 1 в тениса при мъжете Новак Джокович може да получи достъп до Франция за Ролан Гарос дори и да не е ваксиниран срещу COVID-19, заяви спортният министър на страната.

34-годишният сърбин е задържан в имиграционен хотел в Мелбърн, докато тече обжалването му срещу визата, която бе драматично отказана на граничния контрол в Австралия, оставяйки надеждите му за защита на титлата от Аустрелиън Оупън под огромна въпросителна. Тези, които получат разрешение да влязат в Австралия, трябва да докажат, че са напълно ваксинирани или имат медицинско изключение, като според властите той не осигурил доказателство за нито едно от двете.

Новак Джокович.

Френският спортен министър Роксана Марасинеану заяви за радио France Info, че Джокович, който открито заяви преди, че е скептичен към ваксините, ще бъде облагодетелстван от специален сценарий във Франция за големи турнири като Ролан Гарос. Ноле бе пътувал до Австралия с медицинско изключение от организаторите на АО, но то не покри изискванията на имиграционните власти. „Има наложени здравни протоколи за големи турнири от релевантните федерации, които ще позволят на някой като Новак Джокович да влезе в страната. Във Франция днес нямаме същите регулации като Австралия за влизане в страната, нито за атлети, нито за граждани от други страни. Атлет, който не е ваксинирани, може да участва в събитие, защото протоколът, здравният „балон“ за тези големи турнири, позволява това“, коментира Марасинеану.

Тя добави, че се надява, че ситуацията ще се изясни до май, когато е насрочено Откритото първенство на Франция по тенис. „Надяваме се да няма нужда за такива мерки до тогава“, завърши спортният министър на страната.

Междувременно, чешката тенисистка Рената Ворацова попадна в същия имиграционен хотел, в който се намира Новак Джокович преди началото на Аустрелиън Оупън, съобщи външното министерство на Чехия.

Имиграционният хотел, в който се намират Джокович и Ворацова.

„Рената Ворацова е в същия имиграционен хотел като Джокович, заедно с още няколко тенисисти, в Мелбърн“, споделиха от министерството за АФП в имейл. От тях добавиха, че протестират срещу задържането, но Ворацова, световната номер 81, се съгласила да напусне Австралия и да не участва в първия за годината турнир от Големия шлем „тъй като опциите й за тренировки са ограничени“.

Скептичният към ваксините Джокович влезе в Австралия тази седмица с изключение от стриктните пандемични рестрикции. Но световният номер 1 бе поставен в имиграционен хотел в Мелбърн и визата му бе отказана, като се очаква решение на съда след обжалването от страната на адвокатите на сърбина в понеделник сутринта. 34-годишният Джокер търси рекордна 21-а титла от Шлема на Откритото първенство на Австралия по тенис, което започва на 17 януари.

38-годишната Ворацова, специалистка на двойки, също влезе в страната с медицинско изключение, след като наскоро прекара Ковид, предадоха от чешкия всекидневник Sport. Ворацова вече игра на турнира в Мелбърн заедно с Катаржина Питер от Полша тази седмица, но двете отпаднаха още в първи кръг. Sport разкри, че изключението й е „преразглеждано“ оттогава от австралийските власти. Министерството допълни, че Чешкото генерално консулство в Сидни се е заело със случая. „Доколкото знаем, тя доказа, че е в безопасност по начин, който ще й позволи да играе“, казаха от Министерството. /БГНЕС