Ролан Гарос 2022: Въпросителни при мъжете, голяма фаворитка при жените

Ролан Гарос 2022 стартира в неделя с много въпросителни в мъжката схема и голяма фаворитка в женската. Вторият за годината турнир от Големия шлем ще се проведе от 22 май до 5 юни в Париж и ще прикове погледите на тенис любителите по света.

19-годишният Карлос Алкарас е претендент за титлата

Най-голям интерес за България представляват двамата ни участници - Виктория Томова и Григор Димитров. 113-та в света Томова записа две победи в квалификациите, преди да бъде спряна в последния кръг на пресявките, но въпреки това намери място в основната схема на турнира като "щастлива губеща". По този начин 27-годишната Томова вече има участия и на четирите турнири от Големия шлем, като най-доброто ѝ представяне е втори кръг на Уимбълдън. Сега българката ще се изправи срещу 9-та в света американка Даниел Колинс, която достигна финал на Аустрелиън Оупън в началото на годината. Мачът на Вики с Колинс ще се играе в понеделник или вторник.

При мъжете Григор Димитров е 18-ти поставен в схемата и започва с американеца Маркос Гирон. Единственият до момента двубой между Димитров и 28-годишния Гирон, който е номер 49 в световната ранглиста, бе преди година отново в първия кръг на Откритото първенство на Франция, когато българинът спечели първите два сета и бе устремен към победата, но получи контузия в кръста и бе принуден да се оттегли при резултат 6-2, 6-4, 5-7, 0-3. Ако победи Гирон, във втория кръг Григор ще срещне хърватина Борна Чорич или Карлос Таберне от Испания.

Срещата между Димитров и Гирон ще започне в 12:00 часа българско време в неделя.

Водачката в ранглистата Ига Швьонтек е в серия от 28 поредни победи

За първи път от много години насам Краля на клея Рафаел Надал не влиза в надпреварата като фаворит за титлата. 13-кратният шампион е измъчван от хронична контузия в стъпалото, която му попречи да играе на нужното ниво в клей турнирите преди Ролан Гарос и той за първи път влиза в надпреварата без спечелена титла на червено през сезона. Световният номер 1 и миналогодишен шампион Новак Джокович не участва на Откритото първенство на Австралия, а след това формата му бе колеблива, но преди седмица той стигна до първата си титла за 2022 с триумф на Мастърса в Рим. Третият основен претендент за титлата е 19-годишният Карлос Алкарас, който показа страхотно израстване в последната година и спечели престижните титли в Барселона и Мадрид тази пролет.

Жребият реши тримата фаворити да попаднат в една половина на схемата, като Джокович и Надал могат да се срещнат още на четвъртфиналите, а Алкарас може да очаква победителя на полуфиналите, но преди това ще има евентуална среща с третия в света Александър Зверев. Миналогодишният финалист Стефанос Циципас, който традиционно играе силно на клей, може да срещне специалиста на червено Каспер Рууд на четвъртфиналите и Андрей Рубльов или Даниил Медведев на полуфиналите.

При жените има една явна фаворитка - шампионката от 2020 Ига Швьонтек. Полякинята се намира в изключителна форма в последните месеци, в които спечели пет поредни турнира (четири от престижната верига WTA 1000) и натрупа 28 поредни победи. 21-годишната Швьонтек демонстрира както отлична офанзивна игра, така и категорично психологическо преимущество над съперничките си през пролетта. Лошата новина за световната номер 1 е, че може да срещне бившата водачка в ранглистата Симона Халеп още на осминафиналите. Под вниманието на специалистите попадат още Паула Бадоса, Мария Сакари, Онс Жабер и миналогодишната шампионка Барбора Крейчикова.

Ролан Гарос 2022 ще се проведе в периода 22 май - 5 юни, а мачовете ще бъдат предавани в каналите на Евроспорт. /БГНЕС