Ролята на руската "мини-Нато" в Казахстан

Изправено пред нарастващи вълнения, правителството на Казахстан се обърна към Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) с молба за военна помощ срещу така наречените от него "терористични групи".

Ето какво трябва да знаете за ръководения от Русия съюз на шест бивши съветски държави, обяснява АФП.

Постсъветска структура

ОДКС е създадена през 2002 г., месеци след като водената от САЩ коалиция се намеси в Афганистан след атентатите на 11 септември 2001 г. Тя обединява някои от страните, подписали пакта за сигурност между бившите съветски републики от 90-те години - Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви тогава: "Живеем в бързо променящ се свят и затова трябва да укрепим договора, който ни свързва, и да го адаптираме към новите заплахи".

През 2009 г. блокът създаде 20 000 души сили за бързо реагиране, а 3600-членното му мироопазващо подразделение бе признато от ООН.

Руската "мини-НАТО"

Доминирана от Москва и нейната високомодерна армия, ОДКС се разглежда като "своеобразна руска противотежест на Атлантическия съюз", но "зависи от руския военен капацитет за проектиране на сила", каза специалистът по Евразия Давид Теуртри. Той добави, че "без руснаците няма много какво да се прави".

Това е "реликва от Варшавския договор (от времето на Студената война)", каза Паскал Осер, бивш френски войник и висш служител в областта на отбраната, който сега ръководи мозъчния тръст FMES.

Осер нарича ОДКС "мини-НАТО... с Русия на мястото на САЩ от другата страна".

Но в сравнение с армиите на 30-те държави от Атлантическия съюз, които работят ръка за ръка вече повече от 70 години, ръководеният от Русия блок е "далеч назад", добави той.

ОДКС страда и от липсата на ресурси на Москва в сравнение с далеч по-богатите САЩ.

Нестабилност и конфликти

Нещо повече, ОДКС има съвсем различни проблеми от тези на НАТО.

Членовете на организацията от Централна Азия "са изправени пред заплахата от дестабилизация" от Афганистан, каза Теуртри, а алиансът разполага войски в Централен Таджикистан и Киргизстан.

По другите си флангове - Беларус е много по-загрижена за границите си със съседните страни членки на НАТО Полша, Литва и Латвия, а Армения е "заета от конфликта си с Азербайджан", добави Теуртри. Кратката война на Ереван със съседката му през 2020 г. заради сепаратисткия азербайджански регион Нагорни Карабах отне живота на 6500 души. Тя завърши с прекратяване на огъня и унизителни териториални отстъпки за арменската страна, която безплодно поиска помощ от ОДКС.

Казахска намеса

"Изпращането на войници на ОДКС е начин да се запази известна маскировка, като се създаде образ на намеса на всички кавказки държави, а не само на Русия", казва Пиер Осер. "Скритото послание (от Москва) е: "Сама мога да разчистя бъркотията, ръководя организация, която може да удари с тежък ботуш. Аз отговарям тук, у дома, на моя територия", добави той.

Въпреки това Осер предупреди за възможни "грешки" от страна на войските, като посочи, че "войниците никога не са правилният избор за потушаване на бунтове". /БГНЕС