Рома надви Фейенорд и триумфира в Лига на конференциите

Отборът на Рома спечели първото издание на турнира Лига на конференциите, след като победи нидерландския Фейенорд с 1:0 във финала на турнира в Тирана, Албания.

Единственото попадение в двубоя отбеляза Николо Дзаниоло, който се разписа в 32-та минута след асистенция на Джанлука Манчини и неразчетени действия на Гернот Траунер. С ключово значение за успеха бе и вратарят на римляните Руй Патрисио, който направи пет спасявания в двубоя.

По този начин "вълците" стигнаха до първи европейски трофей в историята си, с изключение спечеления през 1961 година турнир за Купата на панаирните градове, който не е организиран от УЕФА. Италианският тим има загуби във финалите на Купата на европейски шампиони през 1984 година и Купата на УЕФА седем години по-късно. За Рома това е първи трофей от триумфа в Купата на Италия през 2008. По пътя си към успеха в Лигата на конференциите тимът на Жозе Моуриньо победи на два пъти ЦСКА в груповата фаза, където срещне още Бодьо/Глимт и Зоря Луганск, а в елиминациите Рома преодоля Витес, Бодьо/Глимт и Лестър Сити.

Моуриньо също записа името си в историята, превръщайки се в първия треньор, който е печелил Шампионската лига, Лига Европа и Лигата на конференциите. /БГНЕС