Рони Ромеро и Intelligent Music Project – концерт отвъд границите и възприятията

Послание за приятелство, надежда и щастие без маски отправиха от сцената на „Sofia Live Club“ фронтменът на световноизвестната група „Рейнбоу“ Рони Ромеро и неспиращият с изненадите проект на д-р Милен Врабевски Intelligent Music Project.

Това беше първият от двата дългоочаквани концерта на групата в София – на 18.09 и Бургас – на 19.09. В момента текат записите на следващия албум с име „The Creation“ – „Съзидание“. Intelligent Music Project е музикалният проект на д-р Милен Врабевски – автор на музиката и текстовете от всички пет албума на групата. През годините участие в бандата взимат световни звезди като Саймън Филипс (Toto), Джоузеф Уилямс (Toto), Джон Пейн (ex-Asia), Карл Сентънс (Nazareth), Джон Лоутън (ex-Uriah Heep), Ричард Грисман (River Hounds) и др.

Специално за БГНЕС бе съобщено, че Ромеро ще бъде на българска земя отново през януари или февруари и че предстои голямо турне на групата през май 2021 година.

Освен гост-звездата от „Рейнбоу“, на сцената имаше и звездно българско участие в лицето на вокалиста на група „Сигнал“ Йордан Караджов, чиято песен „Приказка“, създадена съвместно с бандата, бе изпълнена за пръв път пред публика.

Стоян Янкулов-Стунджи, Славин Славчев, Бисер Иванов, Боби Косатката, Ивайло Звездомиров, Иво Стефанов, Лина Никол и Самуел Ефтимов са талантливото попълнение на Intelligent Music Project.

„Очаквайте много интелигентна музика“, казаха преди концерта момчетата на д-р Врабевски пред репортер на БГНЕС.

Това са песни от последните два албума на създателя и продуцент на групата, разкри виртуозът на китарата Бисер Иванов.

„Винаги сме зареждали публиката с позитивно настроение“, каза бас китаристът Ивайло Звездомиров и добави: „Хубавото в тази група е, че атмосферата между нас е повече от приятелска“.

За нея в очаквания концерт своят принос има и Данчо Караджов, споделиха музикантите.

Самият той разказа за общата си песен с групата, част от първия албум на Intelligent Music Project.

„Песента „Приказка“ е кавър на Джон Лоутън, която всъщност е от първия албум на д-р Врабевски. Това е моят втори кавър на Джон Лоутън след „Спри се“. Песента записахме по идея на д-р Врабевски преди 8 години, а Ваня Щерева направи клипа. Преди месец екипът се свърза с мен и ме покани да участвам в двата концерта в София и Бургас с тази песен. Веднага се съгласих, все пак това са убийствени музиканти“.

В последния концерт на бандата, излъчен на живо онлайн по време на коронавирусните ограничения, Боби Косатката беше връзката между публика и сцена, анонсирайки в своя неподправен стил парчетата. Сега вокалът сподели, че се радва на комуникацията в групата и начина, по който тя предава своите емоции на феновете.

„Надявам се да съм някакъв вид проводник на това“, сподели той.

Както и при предишния концерт, състоял се в Античния театър в Пловдив, и снощният беше открит от Елена Розберг от Z-Rock.

„Очаква ви яркост, разнообразие и специална гост-изненада“, каза тя. „Но зад всичко това стои една личност, от която ние, като общество, имаме нужда. Една личност – ментор, идеолог, визионер, талантлив автор на музика и продуцент“.

Под аплодисменти от сцената приветства присъстващите самият създател на явлението Intelligent Music Project – д-р Милен Врабевски.

„За мен е голяма отговорност да застана тази вечер пред вас, в тези нелеки времена“, каза той. В типичния си харизматичен и духовит стил, „бащата“ на групата се обърна към аудиторията с послание: „Вие сте тук тази вечер, за да разберете, че не си струва да ви убеждават, че нищо не зависи от вас. Напротив, енергийното ви поле в момента доказва точно обратното. Затова нека да посветим този концерт на добротворчеството, на онова - нелогичното, което изглежда глупаво и неразумно, което ни води към четвъртото измерение, за което много често не ни достигат рецепторите, но което ни прави издигнати, одухотворени и ефективни“.

Точно това, каза творецът, ще предаде и този концерт „с универсалния език на музиката“. Това, според него, е „интерпретацията на успешния лайфстайл на едно по-квалитетно ниво“.

Освен на Изток и на Запад, плановете на групата се разширяват и още по-далече, сподели д-р Врабевски, разкривайки, че в момента се водят преговори с Япония. С надеждата след няколко месеца на същата тази сцена да бъде представен и шестия албум на групата, той даде начало на концерта.

И докато изгарящите от нетърпение скептично си шушукаха, че Рони вероятно ще се появи едва в края му за кратко, той направи точно обратното – скочи на сцената шеметно, заби здраво на мига и помете всичко наоколо си. Защото – да, хората в страната ни са свикнали да получават по-малко от обещаното – но не и от Intelligent Music Project.

Звучаха песните от последните два албума (“Life Motion” и “Sorcery Inside”), между които “Granted”, “Love” и взривяващата “Light”. Звуча здрава жица, но и лирична акустична китара. Невероятното соло на Бисер Иванов поведе всички в залата към едно друго измерение – в съчетание с изключителната мултимедия, ефектът беше като изстрелване в космическото пространство.

Победителят в X Factor за 2014 година Славин Славчев припомни защо си спечели прозвището „новият Георги Станчев“, като доказа, че с нищо не отстъпва на някогашния изпълнител на „Душа-камбана“.

Стунджи пък доказа, че с нищо не отстъпва на барабаниста, номиниран за „Оскар“ за изпълнението си в „Камшичен удар“, като буквално го издуха с палките си от пиедестала му.

А Данчо Караджов обра заслужени овации с „Приказка“, като я изпълни със страст и огън така, както само той умее.

Истинската изненада обаче дойде именно от гост-звездата на вечерта. Неподозирано той се оказа с невероятно чувство за хумор. След като каза, че е научил само една дума на български и тя е „айде“ (с което, естествено, спечели бурен смях), той се обърна към залата: „Искам да знам - защо сте тук? За да се веселите или за да изпиете по нещо. Или сте готови за рокендрол!“ - на което получи бурни възгласи на възторг. След това певецът сподели, че любимата му песен от албума “Life Motion” е “Every time” и остана удивен, че тя е любима и на много от феновете. Те пяха заедно с него и шоуто достигна върха си.

Кулминацията обаче настъпи, когато легендата на „Рейнбоу“ представи на всички присъстващи музата на сърцето си, пристигнала от Румъния специално за концерта тази вечер. Пред притаилата дъх зала той сподели:

„Преди година осъзнах, че животът може да бъде по-лесен, отколкото си представяме. Стрес, проблеми, а сега и този вирус. Внезапно обаче аз се оказах невероятен късметлия да срещна човек, който промени живота ми. Тя е тук тази вечер, пристигна току-що и в неделя има рожден ден. Мисля, че тя заслужава всичко на света и едно от тези неща е да получи от всички прекрасни хора в София възможността да изпеят заедно „Честит Рожден Ден“ за нея. В името на красивата й усмивка, на красивите й очи, гледащи ме с толкова обич и разтапящи сърцето ми.“

На всички, присъстващи на този невероятен концерт, стана ясно, че това е новината на вечерта. Затова избухнаха бурно, когато тя се появи и двамата се впуснаха в нежни целувки под всеобщата песен за предстоящия й празник.

За Рони мисията към екзалтираните гости на „Sofia Live Club“ е изпълнена, каза самият той. Тя е да вдъхнат надежда и доза щастие - без маски.

И точно това направиха Рони Ромеро и Intelligent Music Project тази вечер – прогониха мисълта за маски и вирусни заплахи, надскочиха конвенционалното, общоприетото - отвъд границите и възприятията. /БГНЕС