"Росатом" потвърди интереса към АЕЦ "Белене"

"Росатом" потвърди своя интерес да участва в АЕЦ "Белене" като инвеститор. Руската държавна корпорация е изпратила писмо до българските власти.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че до края на днешния ден петте компании, които желаят да участват в проекта „АЕЦ Белене“, трябва да направят потвърждения за обвързващи оферти. Тя заяви, че държавата в момента довършва цялостния лиценз по проекта. Процедурата започна през 2008 година, но беше спряна със спирането на строителството, уточни министърът. В никакъв случай не става за изтичане на конкретен лиценз, а просто за довършване, каза още Петкова.

На снимката: министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Довършването на лиценза е необходим елемент от бъдещите преговори със стратегическите инвеститори. В началото на декември 2019 г. беше съобщено, че продължават преговори с Росатом“, Си Ен Ен Си, Корейска хидроатомна корпорация, „Фраматом“ и „Дженерал Електрик“. Всяка една от компаниите може да влезе в преговори с останалите в кратката листа. Отделно заявленията за придобиване на миноритарен дял ще бъдат предоставени на потенциалните стратегически инвеститори, за да влязат в преговори и да финализират целия модел на проекта. Очакванията са до края на април – началото на май 2020 г. да бъдат подадени и обвързващите оферти. /БГНЕС и ТАСС