Росен Барчовски: Днес съм много щастлив и горд

„Много съм щастлив. Много съм горд с играчите си. Беше голям успех за българския баскетбол. 2011 играхме за последно на Европейско първенство, преди 10 години и пак бях в отбора. Ще е третото ми европейско“, каза развълнуваният селекционер на националния отбор по баскетбол Росен Барчовски след успеха над Латвия с 66:65 в Рига, който класира България за финалите на Европейското първенство по баскетбол, което ще се проведе в Германия, Чехия, Грузия и Италия.

10 години по-късно Барчовски отново класира Българи на Европейско първенство.

„Не беше хубав мач. Но показахме характер. На края играхме умно, с голямо сърце. Благодаря на Дий Бост. Пет години играе като българин. Днес се чувствам много по-добре отколкото преди 10 години, и много щастлив. През целия мач вярвах в отбора. Нямаше момент, в който да помисля, че няма да се получи“, каза още селекционерът.

„Щастлив съм. Най-вече от това, че показахме чиста проба мъжество. Наистина мъжки мач изиграхме. Борехме се за всяка топка, всяка секунда. Важни са всички, важен е треньорът, важни са играчите. Но най-важното е да са като едно", коментира президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков.

"Беше важно да покажем, на себе си преди всичко, че можем. Така, като видяхме сами, после показахме и на света. Вярвах от самото начало, че можем да се класираме. Особено, когато се стигна до това решаващ да е един мач. В един мач всичко е възможно. Показахме характер. Искам да подчертая, че най-важен е отборът. Не е важен този, или онзи. Важен е отборът. Видяхте, те разчитаха на звездите си. Но звездите са за публиката. А мачовете се печелят от войници. Днес бяхме войници. Всички. Искам да благодаря на Дий Бост. Знам, че да играе за България го прави специален. Днес той се почувства специален“, допълни Глушков. /БГНЕС