Росен Христов: Няма нужда от две тарифи

В момента няма нужда от две тарифи. Стабилизирахме доставките на газ като цена и количества. Нашите мерки работят. Няма спешна нужда от мярката за две тарифи. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, предаде репортер на БГНЕС.

„Всичко остава така, както е до момента. Нашето предложение подлежеше на обществено обсъждане и на обсъждане в парламента. Избързахме с неговото обявяване, не очаквахме такава политизация на въпроса. Вместо да помага на обществото това предложение създава стрес“, каза министър Христов.

Той заяви, че инициативата е в ръцете на партиите. „Това е най-правилното решение. Обществото трябва да се успокои. Енергийната система работи на максимум и ние гарантираме, че тя ще работи. Експортът на ток ни осигурява средствата за компенсация на бизнеса“, заяви министър Христов.

Той е категоричен, че няма да има режим на тока през зимата. Министърът припомни, че България е третият най-голям износител на електричество в Европа.

„Искаме редовното правителство да няма кризисните проблеми, които ние наследихме от предишното правителство“, каза министър Христов.

Той коментира и диверсификацията на ядреното гориво. "Не само, че нямаме завой към Русия, но ние осигуряваме тази диверсификация", заяви служебният енергиен министър. Минимум две компании ще участват в търга - "Фраматом" и "Уестингхаус". Те са компании със солидна репутация. Не допускаме в търга руски компании, подчерта Христов и призова за отговорен подход. "Стига вече глупости. Не трябва да се политизира ядрената сигурност. Отнесете се сериозно към въпроса", категоричен е енергийният министър.

Той обясни, че България ще работи само с компании, които могат да си сертифицират ядреното гориво и могат да си го вземат обратно.

„Ядрената ни централа е бижу. Пълна диверсификация означава много компании, но в ядрената сфера няма как да са 20. Ще имаме две-три, на това пак е повече от един“, добави Христов. /БГНЕС