Росен Христов: Няма рискове за България с доставките на ядрено гориво от "Уестингхаус"

АЕЦ „Козлодуй“ и „Уестингхаус Електрик Швеция“ подписаха договор за доставката на ядрено гориво за срок от 10 години, предаде репортер на БГНЕС.

Управляващ директор на „Уестингхаус Електрик Швеция“ окачестви подписването като исторически момент и началото на дългогодишно партньорство.

„Това е краят на един много дълъг процес и с това подписване ние слагаме началото на едно дългогодишно партньорство, което ще продължи занапред. Ние целим защита и сигурност на ядрената ви централа, за тази цел можем да се похвалим с над 40-годишен опит в нашата сфера на работа и с компетентност. Ние от „Уестингхаус“ сме изключително ангажирани да развием едно успешно партньорство. Искрено се надявам началото на това партньорство да има само успехи за България. Това, че подписахме днес този договор поставя началото на едно ново развитие“, каза той.

От своя страна министърът на енергетиката Росен Христов определи подписването като значителна крачка напред към диверсификацията на доставката на ядрено гориво както в изпълнение на европейската стратегия, така и в изпълнение на решение на НС от ноември месец тази година.

„В момента имаме едно партньорство, една сделка, която е изключително добра и изгодна за нашата страна, условията, които постигнахме за тези месеци, в които сме на власт, са една сигурност на доставките. С „Уестингхаус“ сега имаме уговорка за доставка за ядрено гориво, ние напълно изпълняваме ангажимента към Европейската агенция за диверсификация и то в пълни плюсове за нас. Успяхме да разрешим всички технически препятствия и да осигурим абсолютна сигурност на изпълнението на атомната централа чрез това гориво“, каза той.

Министър Христов подчерта, че гарантираме и сигурност на доставките, защото в момента всякакви доставки от Русия са невъзможни, включително и такива на ядрено гориво.

„С подписването на този договор де-факто осигуряваме непрекъсната работа на АЕЦ „Козлодуй“, а работата на АЕЦ-а е изключителна важна както за нас, така и за целия регион. Доставката от „Уестингхаус“ ни дава възможност за по-тясно сътрудничество в развитието на цялата българска ядрена енергетика“, заяви енергийният министър.

На въпрос на БГНЕС дали България е запозната с резултатите от тестването на ядреното гориво на “Уестингхаус“ в Украйна, министър Росен Христов отговори:

„Направихме доста обстойно проучване и събрахме нужната информация навсякъде където се използва ядреното гориво на „Уестингхаус“. Това до голяма степен ни помогна да набележим техническите проблеми, намерили сме всички решения, така че рисковете да бъдат избегнати, обменихме опит с чешката страна, системата за ядрен контрол там работи, те споделиха своя опит с нас и благодарение на тях решихме проблемите. Запознати сме и с тестовете, които се водят и в Украйна. Относно сигурността няма рискове горивото да не сработи. Бяха въвлечени международни експерти на най-високо ниво, за да се гарантира безопасната експлоатация. Всичко, което може да се направи е направено, така че да нямаме нови рискове“.

Министър Христов заяви, че в средата на 2024 г. се очаква да получим пълния лиценз, както и доставките на горивото. „По повод спекулациите относно финансовите условия искам да кажа, че благодарение на преговорите икономическите условия бяха подобрени, цената от юли месец е намалена – говорим за двуцифрени проценти намаляване на цената“, уточни той.

Енергийният министър посочи, че срокът на договора е 10 години и той не включва извозването на ядреното гориво.

„То и сега се извършва от трета страна – руска компания. За съжаление, компанията Маяк е неспособна вече да си изпълнява договора, тъй като с решение на руската администрация лицензът им беше отнет. Засега това гориво се складира на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. В Европа има една единствена компания, която предоставя такива услуги, в момента сме в процес на разговори. За момента нямаме критични точки, имаме необходимата инфраструктура“, коментира още той. /БГНЕС