Росен Христов: Не изтича радиация от 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“

6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ излезе в авариен ремонт заради утечка в един от парогенераторите. Побързахме да направим ремонта именно заради планирания ремонт на 5 блок. Радиация не изтича. Утечката е много под нормата – 10 пъти под нормата.

Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов по bTV.

„Превантивно спряхме 6 блок в период на изключително ниска консумация“, обясни Росен Христов и добави, че по план се очаква в следващите дни да бъде въведен в експлоатация.

„Липсва ни оборудване, с което да направим едно обстойно обследване. Няколко фирми има в света, които могат да го изработят. Преди тези проблеми са били скривани, включително през 2020 г. е имало такъв проблем. За момента се осигурили експлоатацията на блока, така че няма опасност от сътресения и прекъсване“, заяви той.

Служебният енергиен министър съобщи, че се предвиждат два реактора на площадката в Козлодуй и два на площадката в Белене. „Предвиждаме два заместващи и два допълнителни. Шанс да заработят има. Въпрос е технически, финансово откъм срокове кое би било по-добре, това ще покажат анализите. Предмет на оценка е дали използването на тези реактори ни задължава да работим по нататък с Русия“, отбеляза Христов и уточни, че отнема около година да имаме данни строим ли на площадката в Белене с това оборудване, или с друго, като подчерта, че е скъпоструващо да го съхраняваме.

„Това, което е пропуснато, е именно тази мащабна оценка, така че НС да се произнесе веднъж завинаги какво правим“, посочи той.

По отношение на „Боташ“, служебният министър на енергетиката добави, че количеството газ е от порядъка на 1 милиард куб. м за година. „С Турция имаме договорка да използваме тяхната инфраструктура. Имаме достъп до терминалите – можем да го разтоварим, съхраним и пренесем до България“, каза още той и допълни, че първият танкер е от „Шениер“. Цената е идентична за услугата, която получаваме, като в Турция, подчерта Христов, имаме достъп до всички техни терминали. „В Гърция си ангажираме слот, разтоварваме танкера, имаме конкретна дата, докато тук имаме по-голяма гъвкавост и по-голяма сигурност“, уточни той по отношение на Турция и добави, че страната ни преговаря със световните доставчици и крупните търговци, като „Шениер“, „Шел“ и др. „Азерският газ ще преминава през интерконектора Гърция-България“, каза още енергийният министър. Той е категоричен, че за момента имаме пълна сигурност за доставките.

„Газът, който беше нагнетен по договори от м.г., е от два до три пъти по-висок от пазарната цена“, каза още Христов във връзка с „Чирен“ и обяви, че прогнозната цена за месец май е 90 лв., а за юни от порядъка на 75 лв.

„Газохранилището може да съхранява газа, т.е. нямаме загуби“, обясни още той, но подчерта, че фактът, че там са затворени такива капитали, не е добре, тъй като това са много оборотни средства и това би довело до счетоводни загуби за „Булгаргаз“ и за всички участници.

Христов коментира също и че раздаването на компенсации без ангажименти от отсрещната страна не е най-икономически отговорната политика.

Във връзка с предоговаряне на ПВУ в частта „Енергетика“, той каза, че е оптимист откъм възможностите за предоговаряне и постигане на решение, което е изгодно и за България, и за ЕС. „Нещата вървят конструктивно, има абсолютно реален шанс да постигнем споразумение“, заключи служебният енергиен министър. /БГНЕС