Росен Христов: Занимаваме се с мерки, които да стабилизират пазара, а не със санкции

В България така или иначе предвиждахме мерки за намаляване на консумацията на ток. Това, което смятаме да направим, е да оптимизираме програмата, която е свързана с помагане за разликата в цените за тока, така че да обвържем тези помощи с резултатите, свързани точно с тези две направления — намаляване на консумацията общо, като по принцип е добре и за цялата икономика, и намаляване на разходите в пиковите часове. Това помага на енергийните компании да си балансират производството.

Това каза по време на брифинг на Летище София служебният министър на енергетиката Росен Христов, предаде репортер на БГНЕС.

"Очакваме, че индустрията ще подкрепи мярката и ще се включи активно. За домакинствата не се предвиждали някакви задължителни мерки, но така или иначе всеки би трябвало да се старае да бъде по-икономичен и по-енергоефективен особено в период на криза", заяви Росен Христов.

Той подчерта, че МЕ се занимава с мерки, които да стабилизират пазара, а не със санкции. "Нас ни интересува стабилизиране на цените на газа общо и с намалелите количества за Европа, където в момента руският газ представлява около 10% от общия газ, който се консумира, това не би довело до съществено понижаване на цените, което нас ни интересува, затова и нашето предложение е мерките да са адекватни върху целия пазар и всичкия газ", обясни енергийният министър. Той е категоричен, че така ще може да се стабилизират цените.

"Много е важен какъв ще бъде таванът на цената и дали това ще е някакъв фиксиран таван, или по-скоро ще бъде някаква рамка, в която цените да се движат", каза Христов. По думите му това ще реши крайната ни позиция и дали подкрепяме подобни мерки. Той е категоричен, че голямото значение е в детайлите. "Чакаме сега Европейската комисия да подготви реалния пакет и тогава ще оценим нашата позиция", допълни министърът на енергетиката.

Европейският комисар по въпросите на енергетиката Кадри Симсон пристигна в България, за да присъства на церемонията в НДК утре по повод официалното въвеждане в експлоатация на интерконектора България-Гърция. /БГНЕС