Росен Плевнелиев: Путин взривява света, Радев и Янев извършват предателство

Владимир Путин иска да създаде сфери на влияние. Тази политика взривява европейския и световен дневен ред. Тя е и в основата на националните трагедии, включително на националната трагедия на българския народ.

Завоалираната позиция на президента Румен Радев и неговата дясна ръка Стефан Янев създава огромен външнополитически проблем на България и създава предпоставки за извършването на национално предателство, те излагат на риск националната сигурност на България.

Със своите действия министърът на отбраната Стефан Янев работи за изолацията на България в Европа и НАТО.

Събудете се!

Уважаеми политици в България, необходимо е да се осъдят категорично действията на диктатора Путин.

Ако не се събудим сега, ни чака една нова Ялта, един нов Берлински конгрес!

Това се казва в анализ, направен специално за агенция БГНЕС, от Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017 г.)

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на неговия анализ:

„С инвазията на Русия в Украйна, диктаторът Владимир Путин преследва няколко цели. От една страна той цели заздравяване на собствения си режим в Москва, защото той можеше да се разклати, ако Украйна беше тръгнала в посоката на една суверенна, богата и демократична държава, която да създаде една социално-отговорна икономика, а не олигархична и грабителска, такава каквато е в Русия.
От друга страна, целта на президента и диктатора Путин е ревизия на световния ред. Това, което се случва днес в Украйна, е доказателство, че европейският дневен ред за мир и човешки права, свободи и демокрация, такъв какъвто беше създаден като научен урок след края на Втората световна война, вече е поставен под въпрос.
Атаката на Путин срещу Украйна е атака срещу свободата и демокрацията на Европа. Атаката на Путин е и атака срещу мира и върховенството на правото в Европа и света. Путин никога не е вярвал във върховенството на правото. Той го наруши, когато скъса Будапещенския меморандум. Той го наруши, когато не призна Парижкото споразумение. Той не признава и не спазва Хартата на организацията на ООН. Списъкът с нарушенията на Путин е много дълъг.
По тази причина днес световните лидери и западните демокрации получаваме сметката за това, че подценихме действията на стопанина на Кремъл.
Всички българи трябва да се събудят и да знаем най-важното. Във всяка реч на президента Путин той ясно казва, че иска да създаде сфери на влияние на Русия. Той вярва в политиката на баланс на интересите и на сфери на влияние.
Ние, българите трябва да знаем, че именно това беше в основата на нашите национални трагедии. Берлинският конгрес, който ни разкъса, който ни осъди на две национални катастрофи, който ни съсипа и ни раздели като нация, е игра на Велики сили и сфери на влияние.
Това ни предлага Путин. Ако не се събудим сега, ни чака една нова Ялта, един нов Берлински конгрес.
Това е, което Путин иска, да се разпределят сфери на влияние.

В България, за съжаление, съществува разнобой на най-високо ниво в държавата.
От една страна имаме един министър на отбраната, който и към момента не иска и не може да си изкриви устата, за да каже думичката война, въпреки пълномащабния й характер. Това е поредната такава война, която диктаторът Путин започва в Европа. Нека не забравяме войната в Грузия през 2008 г. Ние имаме един министър на отбраната, който работи за изолацията на България в Европа и НАТО. Той работи за дестабилизирането на НАТО по линия на толкова необходимата в момента ясна и категорична позиция на всички срещу безобразията на руския диктатор.
От друга страна имаме президентът Румен Радев. Преди два дни, когато Путин призна независимостта на сепаратистките региони ДНР и ЛНР, с което бе взривен и брутално погазен дневният ред на Европа, президентът Радев отново не осъди този акт. Вместо това той каза, че това е предпоставка за нестабилност, но не осъди действията на Путин и никога не го е правил.
За разлика от президента Радев и министъра на отбраната Стефан Янев, премиерът Кирил Петков осъди публично преди два дни и днес също действия на Путин, които създават предпоставките за война. Той е единственият, който го направи.
Ние имаме един крайно неопитен и неизвестен външен министър. Единственото му качество да бъде избран на този пост бе фактът, че е служител в администрацията на Радев. Предполагам, че Радев и неговият най-тесен съюзник и дясна ръка Янев, неговият служител и външен министър са на една позиция. С тяхната завоалирана позиция, която не осъжда действията на Путин, те създават огромен външнополитически проблем на България и предпоставки за извършването на национално предателство, излагат на риск националната сигурност на България в критичен момент на военен конфликт, близо до нас.
Премиерът Петков показва за пореден път своята неопитност към държавните дела, защото когато той отиде в Брюксел на срещата на върха днес, той трябва да има силната подкрепа на българската държавност и общество, за да може да отстоява националния интерес. Искрено съжалявам, че сме свидетели на разнопосочни мнения, които водят до слаба позиция на България, която отново ще действа като Троянския кон на руските геополитически имперски интереси.

Апелирам към българската държавност, всички действащи политици – в партиите, НС, Президентството, МС – да се събудят за опасността.
Битката за свободата на Украйна, за нейната независимост и суверенитет, е битка за свободата, независимостта и суверенитета на България. Това е и битка за свободата, независимостта и суверенитета на Европа.
Битката за правото на украинското общество и украинската държава за съществуване е битка за мира и за мирния дневен ред на света, който беше създаден след най-кървавата Втора световна война.
Събудете се!
Уважаеми политици в България, необходимо е да се осъдят категорично действията на диктатора Путин. Необходимо е да се подкрепя Украйна във всяка нейна битка, включително за изграждане на демокрация и социално-отговорна икономика, срещу руската агресия и инвазия.
Необходимо е да се работи за единството на НАТО и ЕС.
Необходимо е да се отворят очите на българските политици, за да разберат, че опасността идва от Москва и от режима на Владимир Путин.
Категорично трябва да се подкрепят санкциите срещу Путин и неговите приближени. Колкото по-тежки, толкова по-добре. Ако не бъде Путин спрян сега, той ще стигне и до България някой ден.

Всички български политици трябва да осъдят политиките на сфери на влияние, защото това води до национални трагедии и войни.
Българските политици най-после трябва да се събудят за хибридните войни на Кремъл, да се събудят за нашата зависимост от руско въоръжение и енергоносители. Да работят денонощно, за да заработи газовата връзка с Гърция, да закупят още западни военни технологии.
Събудете се уважаеми политици, действайте сега преди да е късно!“. Това се казва в анализ за БГНЕС на президента Росен Плевнелиев. /БГНЕС