Росен Желязков: Има шанс и с първия, и с втория, и с третия мандат

Отдръпваме се от стандартните решения, защото сме в нестандартна ситуация. Говорим за широко правителство, от което да се отдръпнат политиците. Това заяви пред бТВ Росен Желязков от ГЕРБ, бивш министър на транспорта и бъдещ депутат в 48-ото Народно събрание.

Желязков отбеляза времето, което президентът даде до средата на следващата седмица преди първото заседание на парламента и отбеляза: По никакъв начин политическият разговор не трябва да спира.

Някои от анализаторите казват, че „Продължаваме промяната” имат право да се държат вече като опозиция. Интересен би бил въпросът какво ще правят, ако се стигне до техен мандат, попита Желязков и продължи: Ще върнат мандата или ще търсят същото, което в момента търсим ние. Ние казваме – забравяме обидите, няма реваншизъм, забравяме предизборното его.

По думите на Желязков колаборация между ГЕРБ и „Възраждане” е невъзможна, което обаче не означава, че не трябва да има уважение на политическо ниво.

„Български възход” е прагматична политическа формация с умерен лидер, допълни Желязков.

В момента и БСП и „Демократична България” се държат като присъдружни на „Продължаваме промяната”. Така беше в правителството, дано не е така в политическия контекст, каза още той.

Желязков изрази надежда, че ще има достатъчно мнозинство в парламента, за да се подкрепят определени политики.

Ако се стигне до втори мандат, ГЕРБ ще участва в разговорите, независимо, че някой е отказал да разговаря с нас, каза още Желязков и отбеляза: Нещата трябва да се променят, защото само със сеир, стигнахме до злощастие.

Шанс има първият, шанс има вторият, шанс има и третият мандат. Докато не се извърви конституционната процедура, всеки има шанс, каза още Желязков.

Той определи бъдещият премиер като човек с политическа визия и доверие в партиите, който да обединява. Според него неговото име не би трябвало да бъде обявявано преди съществените разговори.

Желязков заяви, че няма амбиции да се връща като министър на транспорта в бъдещо правителство. Той определи настоящия служебен транспортен министър като добър за поста. /БГНЕС