Росен Желязков: Не смесваме двустранните отношения с пътя на РСМ към ЕС

В РСМ има ясно формирано мнозинство, което иска да уважи българите и да ги впише в Конституцията, но и вокално малцинство, което води деструктивна политика.


Това заяви в интервю за БГНЕС председателят на Народното събрание Росен Желязков.

С него коментираме как оценява резултатите от последната си визита в Северна Македония на 14 ноември и очакванията му за това как ще продължи европейския процес за Скопие.

Тогава Желязков подчерта, че за България е изключително важно РСМ и Албания заедно да вървят по пътя за ЕС и отбеляза добрите намерения и приятелството от страна на България. Той добави, че трябва да се противопоставим на езика на омразата и че РСМ няма друга алтернатива, освен европейската.

„Визитата показа много ясно, че има формирано мнозинство, което иска да уважи българите в Северна Македония и да ги впише в Конституцията“, заяви председателят на НС.

„Показа също едно доста вокално малцинство, което прави всичко възможно, за да детонира и да води деструктивна политика на двустранно ниво, водено от интересите си да спечели парламентарните избори“, отбеляза той.

Желязков добави, че нашите отношения са базирани изцяло на постигнатия компромис през изминалата година.


„Ние не искаме да смесваме двустранните отношения с пътя на РС Македония към Европейския съюз. В този смисъл вписването на българите в Конституцията е условие, което е част от споразумението с Европейската комисия. То е неотменима предпоставка за започването на преговорите“, подчерта той.

Желязков посочи, че близостта на парламентарните избори в Северна Македония навярно прави така, че този процес да не се разглежда в неговото значимо за Скопие измерение, а в тясно партиен аспект.

„Но ние вярваме и поощряваме това мнозинство, макар че е недостатъчно - само 10 депутата в парламента в Скопие не стигат - все пак има мнозинство и вярвам, че това няма да бъде предпоставка за влошаване на двустранните ни отношения“, каза още Росен Желязков.

На въпрос на БГНЕС дали ще призове за обединение на политиците, така че България да се справи с нарастващите кризи в международен план, председателят на парламента отговори:

„Вие знаете, че българите имат ос на разделение по много от геополитическите въпроси. За съжаление тази ос смесва отношенията между народите и отношението към режимите. Призивът е да прогледнат хората за режимите, които не изповядват демократичните ценности. Ценности, в които ние вярваме и се опитваме да защитаваме“. /БГНЕС