Росен Желязков: Нека помним заветите на Гоце Делчев, те са нашата национална идентичност

Нека помним заветите на Гоце Делчев, не само в дните на чествания, нека те ни съпътстват, защото са нашата национална идентичност. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков в словото си на тържественото честване по повод 120-ата годишнина от кончината на Гоце Делчев в Благоевград. Той прие почетния караул на площад „Македония“ и поднесе венец пред паметника на големия революционер и будител.


Председателят на парламента подчерта, че любов и вяра е посланието на честването на годишнината от кончината на Гоце Делчев. Любов към Родината, любов към завета да сме единни, обединени в името на каузата и вяра, че ние и нашите следовници ще я постигнем, добави Росен Желязков.

Днес е ден да си спомним героя и неговото дело, защото всеки е жив, докато бъде помнен, заяви председателят на Народното събрание. Росен Желязков отбеляза, че Гоце Делчев е описан от поета Пейо Яворов като „хайдушко божество“ и подчерта, че това е така, защото с делата си Гоце Делчев е дал основания да го считат за втория апостол на българското национално революционно движение.

Любовта на Гоце Делчев към Родината, към идеята за национално обединение, любовта към завета и делото на революционерите преди него в името на бъдещите поколения, са нещата, които си припомняме днес, добави Росен Желязков.

По-рано председателят на Народното събрание Росен Желязков се включи в шествието в памет на Гоце Делчев, което започна от Съдебната палата в Благоевград.

На възпоменателното честване присъстваха кметът на Благоевград Илко Стоянов, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, народни представители от различни политически партии, представители на Българската православна църква, културни дейци, общественици и много граждани. /БГНЕС