Росен Желязков с искрена подкрепа за РСМ

Председателят на Народното събрание Росен Желязков днес отново в Скопие ще демонстрира категоричното желание на официална София РС Македония да не губи време и да започне колкото е възможно по-скоро преговорите за членство в Европейския съюз. Желязков е единственият български политик от висшето държавно ръководство на страната, който последователно полага усилия за ускоряване на европейския процес на югозападната ни съседка. Това ще бъде третата среща на Желязков с неговия колега Талат Джафери в последните пет месеца.


Председателят на българския парламент ще бъде на посещение в РСМ по покана на председателя на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Скопие Георги Пашкулев.

Първата среща се състоя в италианската столица Рим, където делегациите на България и РСМ, водени съответно от председателите на парламентите Росен Желязков и Талат Джафери, се поклониха пред мощите и делото на Светите братя Кирил и Методий. На 25 май те съвместно положиха венци пред българската и македонската плоча в базиликата „Санта Мария Маджоре“, в която славянските книги са получили официално признание от папа Адриан II. Тогава Росен Желязков призова РСМ да не губи време, а да изпълни критериите за членство.

„България вярва, че РСМ ще бъде пълноправен член на ЕС на базата на собствения си принос. Вярваме, че те ще изпълнят условията за членство и не трябва да губят време, защото най-страшното нещо е да се губи време, което ще премине в скептицизъм“, предупреди тогава председателят на 49 НС и добави, че в Скопие трябва да предприемат бързи решителни актове и категорични решения, без да търсят причината извън себе си.

Втората среща се проведе месец по-късно. На 30 юни Желязков и Джафери взеха участие в Глобалната конференция за отбелязване на Международния ден на парламентаризма в испанския град Леон. На нея Желязков отбеляза, че българската позиция по присъединяването на Скопие към ЕС е последователна. Гарантирането на правата на българите в РСМ с вписването им в Конституцията на страната е ключът към развитието на добросъседски отношения между двете страни, добави той.

Председателят на българския парламент подчерта, че други държави няма как да разрешат нашите проблеми. Според него от особено значение е промяната на тона. Трябва с внимание да се отнасяме към това как двете държави представят своя съсед в информационното пространство, отбеляза Желязков.

Програмата на днешното посещение на председателя на българския парламент, освен срещата с Талат Джафери, включва още поклонение пред саркофага на Гоце Делчев в църквата „Свети Спас“, събитие в Българския културно-информационен център в Скопие на което ще бъдат раздадени ваучери за интернет обучения на деца с увреждания, техните родители и преподаватели, както и откриването на изложбата „Сребърна Тракия“ в Археологическия музей на РСМ. Вчера след обяд Росен Желязков разговаря с представители на организации на българи в Република Северна Македония. /БГНЕС