Роуз поведе с четири удара след откриващия ден на Мастърс

Джъстин Роуз се справи по великолепен начин в откриващия ден на най-престижния голф турнир Мастърс, повеждайки с четири удара в 85-то издание на надпреварата.

Роуз показа страхотна игра и поведе след ден първи в Огъста.

Роуз, шампион на Ю Ес Оупън от 2013, направи бърдита на пет от последните си седем дупки за -7 под пар 65, неговият най-нисък резултат с два удара в 59 кръга на Мастърс. 40-годишният англичанин се справи с изключително бързото игрище, което обърка много от съперниците му, постигайки -9 в последните си 11 дупки – най-добрата заключителна серия на голфър в турнира от 2004-а насам.

Стартът беше бавен, но се появи известна доза опит, знаейки, че ще бъде трудно днес. Знаех, че ако държа ниво близо до пар, денят ще бъде добър“, каза водачът в генералното подреждане. Роуз, вицешампион в надпреварата от 2015 и 2017, поведе за четвърти път в борбата за зеленото сако, след 2004, 2007 и 2008. Той превъзмогна богита на първа и седма дупки, за да стартира с ийгъл на пар 5 на осма дупка. За последно англичанинът триумфира на Тори Пайнс през 2019.

Японецът Хидеки Мацуяма и американецът Брайън Харман поделят втората позиция с 69 удара. Нито един от тях не е печелил Мейджър в кариерата си или турнир от Американския голф тур от 2017-а насам. Третото място на кота 70 поделят шампионът от 2018 Патрик Рийд, победителят на Ю Ес Оупън 2012 Уеб Симпсън, дебютантът на Мастърс Уил Залаторис и южноафриканецът Кристиан Бецуйденхут. Само 12 играчи финишираха под пар. Действащият шампион и номер 1 в света Дъстин Джонсън, който се опитва да стане едва четвъртия голфър с последователни титли, завърши с двойно боги и 74 удара.

Четирикратният шампион в Мейджърите Рори Макилрой, който търси успех, за да оформи кариерен Голям шлем, направи най-лошия си старт на Мастърс със 76 удара. Друг четирикратен Мейджър победител – Брукс Кьопка, също се представи незадоволително и завърши със 74. Третият в света испанец Джон Рам се отчете със 72 удара. С по 76 удара приключиха шампионът от 2017 Серхио Гарсия и действащият първенец на Ю Ес Оупън Брайсън ДеШамбо. Англичанинът Лий Уестууд, който се опитва да стане най-възрастния шампион в историята на турнира на 47 години, отвори със 78. Сънародникът му Томи Флийтууд направи 74.

Джонсън не стартира убедително защитата на титлата си.

Огъста Нешънъл приветства първите зрители на турнир от Мейджърите от 2019-а насам, след като коронавирусната пандемия наложи забрана за присъствие на фенове. /БГНЕС