Ройтерс: Оставката на българския правосъден министър няма да спре протестите

Българският премиер Бойко Борисов под уличен натиск да се откаже от властта ще обсъди дали да приеме оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов с младшите си коалиционни партньори в дясноцентристкото правителство, твърди агенция Ройтерс.

Според нея обаче оставката на Кирилов е малко вероятно да спре уличните протести, които се провеждат ежедневно от юли с призив за оттеглянето на Борисов и главния прокурор Иван Гешев заради неуспеха им в борбата с корупцията на високо ниво.

„Оставката му няма да спре протестите. Ако не друго, това може да даде на протестиращите усещането, че действията им оказват влияние“, цитира Ройтерс Христо Иванов, лидер на опозиционна либерална партия „Да България“, която активно подкрепя протестите.

„Кирилов бе критикуван за това, че не е прокарал реформи за оптимизиране на предразположената към корупция съдебна система и за отказа му да номинира кандидат за главен прокурор миналата година, оставяйки Иван Гешев единствен кандидат за важния пост“, припомня агенцията, съобщавайки още, че той е един от авторите на проекта за нова Конституция, която управляващата партия ГЕРБ предлага.

Българският правосъден министър Данаил Кирилов подаде оставка след "разговор" с премиера Бойко Борисов след седмици на масови демонстрации в цяла България срещу това, което протестиращите наричат олигархичен контрол върху българското правителство и съдебна система. Това съобщава в своя публикация Радио Свободна Европа.

„Вместо оставката на Кирилов обаче, демонстрантите призовават Борисов и българският главен прокурор Иван Гешев да подадат оставка“, твърди медията, информирайки, че 50-годишният Кирилов бе подложен на сериозни критики като един от авторите на противоречиво предложение за нова българска Конституция, отричено от експерти и веднага отхвърлено от протестиращите.

Според нея, Борисов печели време и подсигурява оставането на поста си с последния ход на промени в кабинета. „Проектът за Конституция на ГЕРБ се опитва допълнително да ограничи правомощията на президента на България“, твърди Радио Свободна Европа. /БГНЕС