Ройтерс: САЩ подготвят споразумение за използване ресурсите на Луната

Администрацията на САЩ подготвя проект за ново международно споразумение за добив на ресурси на Луната, съобщи „Ройтерс“.

Споразумението би било последното усилие за подбор на съюзници около плана на НАСА за изпращане на хора и космическите станции на Луната през следващото десетилетие. Агенцията посочва, че космическата агенция играе все по-важна роля в прилагането на американската външна политика. Проектът на пакта все още не е официално споделен със съюзниците на Съединените щати.

Администрацията на Тръмп и другите космически държави разглеждат Луната като ключов стратегически актив в космоса. Луната е важна и от гледна точка надългосрочни научни изследвания, които биха могли да подпомогнат бъдещи мисии до Марс - дейности, които попадат в режим на международното космическо право, за което се смята, че е остаряло.

Споразуменията Артемис, кръстени така в чест на американската лунна програма „Artemis“. Те предвиждат създаването на „зони за безопасност“, които биха обградили бъдещи лунни бази, за да се предотвратят щети или намеса от страна на конкурентни държави или компании, опериращи в непосредствена близост.

Пактът има за цел също така да осигури международноправна рамка, която ще позволи на компаниите, провеждащи проучвания на Луната, да получат собственост върху добитите от тях ресурси.

През следващите седмици американската администрация ще започне преговори за постигане на споразумения с космически партньори като Канада, Япония и някои европейски държави, както и с Обединените арабски емирства. Тези държави Тръмп разглежда като „съмишленици“ със сходни интереси в лунния добив.

Русия, която е основен партньор на НАСА на Международната космическа станция, няма да бъде ранен партньор в тези споразумения, твърдят запознати източници. Причината за това е, че Пентагонът разглежда Москва като враждебна и извършваща "заплашителни" сателитни маневри към американските шпионски спътници на орбита около Земята. ,

БГНЕС припомня, че в началото на април президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, който дава право на американците да добиват ресурси от космоса. Американците трябва да имат право да провеждат търговски проучвания, добив и използване на ресурсите в далечния космос, в съответствие с действащото законодателство, пише в разпространен от Белия дом документ.

Космосът и юридически, и физически е уникална собственост – плод на човешката дейност и Съединените щати не смятат, че той трябва да бъде достъпен за всички.

В указа се подчертава, че САЩ смятат да си осигурят международна подкрепа по този въпрос.

Съгласно документа, Държавният департамент и останалите министерства и ведомства трябва да проведат международни преговори за сключване на двустранни и многостранни споразумения за използването, разработването и добива на ресурси на Луната и другите космически тела от страна на частни и държавни компании. Държавният секретар трябва да предостави отчет за извършенатаработа в рамките на 180 дни.

От администрацията на Тръмп заявиха, че не смятат за необходимо да бъде подписван нов международен документ, но искат да обсъдят този въпрос с партньорите си. В указа се посочва, че САЩ подкрепят Договора за космоса от 1967 г., но се обявяват против Споразумение относно дейностите, извършвани от държавите върху Луната и другите небесни тела от 1979 г., което до момента е подписано от по-малко от 20 държави.

Уточнява се, че указът не променя политиката на САЩ, а само заздравява съществуващите позиции. Той потвърждава също приетия през 2015 г. закон, който разрешава на американски граждани и компании да провеждат икономическо усвояване и добив на космически ресурси, включително вода и минерали.

По-рано администрацията на Тръмп обяви, че възобновява лунната програма „Артемис“, според която се планира връщането и постоянното човешко присъствие на Луната. Предвижда се тя да стане етап от пилотираните мисии до Марс. В рамките на новата програма НАСА разработва идеята за създаването на окололунна станция „Gateway“, от която в бъдеще ще се осъществяват полети на човек до лунната повърхност с помощта на летателни апарати за многократна употреба. САЩ заявиха, че разчитат на международно сътрудничество при осъществяването на програмата „Артемис“. /БГНЕС

Тагове: