РСМ обявява кризисна ситуация в енергетиката

Македонското правителство трябва да обяви извънредно положение в областта на енергетиката, за да може „да развърже кесията” и от държавната хазна да се прехвърлят средства към производителя на електроенергия ЕСМ, за да купува въглища и мазут. Скокът на цената на тока дава сигнал за тревога, затова се очаква правителството да направи такава стъпка, което е причина за мерките за икономия. Това съобщи за Канал 5 Антон Чаушевски – професор в университета по електроника и информационни технологии.

Той уточни, че ако през последните три десетилетия се е мислело повече за родното производство и е била построена ТЕЦ, „сега нямаше да плащаме висока цена, която, дали идва от джобовете на гражданите”.

Професорът заяви, че не очаква мерките за икономии да дадат кой знае какъв резултат, защото контролът може да бъде само в държавните институции, а всяко домакинство ще мисли и действа според собственото си убеждение.

От мерките за икономия има единствено препоръки към гражданите, които включват, наред с други неща, да не поставят хладилника на най-студената степен, да не загряват бойлера на максимална температура, да готвят в по-малки съдове, за да не използват големи котлони, да спускат щорите, когато е горещо и душът да тече по-слабо по време на къпане.

За държавните институции, обаче, спестяването ще е задължително и ще се контролира. Това със сигурност няма да важи за училищата, детските градини и държавните болници. Директорите на болниците, които преминаха през коронакризата и са задлъжнели, заявиха, че и те ще се опитат да пестят в частта, в която това може да се направи.

Държавната статистика публикува данни, че през юни тази година 71,4% от консумираната в страната електроенергия е от местно производство, а 97,1% от общото потребление на въглища са използвани за производство на електроенергия.

Канал 5 уточни, че се очаква на днешното си заседание македонското правителство да обяви кризисна ситуация, а решенията да започнат да се прилагат от 1 септември. Засега няма информация за рестрикции от компетентните институции.

Междувременно вицепремиерът по икономически въпроси Фатмир Битичи заяви днес, че в страната ще има достатъчно електрическа и топлинна енергия през цялата зима и гражданите не бива да изпитват безпокойство по този въпрос. /БГНЕС