РС Македония очаква успешни избори и формиране на правителство в България

Правителството в РС Македония очаква след днешните парламентарни избори в България да бъдат сформирани функционални институции, с които ще продължи разговорите по вдигане на ветото за започване на преговори с ЕС.

"Очакваме работещ парламент и политическо правителство в София за получаване на зелена светлина, т.е. за деблокиране на Северна Македония по пътя ни към Европейския съюз", заяви премиерът Зоран Заев.

Той се надява, че изборите в България ще бъдат изключително успешни и политиците ще сформират коалиция, която ще бъде парламентарно мнозинство, и ще сформират ново българско правителство, с което той ще продължи разговорите.

"Лично аз мисля, че обърнах внимание на всички важни неща на двустранните разговори на 17 юни по време на посещението ми в България. Остава да се избере български парламент и правителството, за да можем да се надяваме, че ще бъде взето решение. Очаквам решението да бъде взето през декември тази година, но, разбира се, да оставим процесите да бъдат успешни, за да можем да се радваме на положително решение", каза Заев, като повтори: „не се отказваме и продължаваме, докато не разрешим този открит въпрос." /БГНЕС