РСМ освободи двама министри

С 62 гласа "за" и нито един глас "против" Народното събрание на Севертна Македония освободи от длъжност министрите на здравеопазването и на информационното общество и администрацията Фатмир Меджити и Азир Алиу. Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха на гласуването.


Меджити и Алиу бяха освободени от длъжност по предложение на техническия министър-председател Талат Джафери. Той заяви от парламентарната трибуна, че според закона в правителството не може да има два опозиционни субекта и че това е основната причина, поради която е предложена смяната им.

Отстраняването на двамата министри последва разцепление в "Алианса за албанците", след като настоящият председател на партията Арбен Таравари поиска подкрепата на членската маса за коалиция с Албанския опозиционен блок на предстоящите избори, с което бившият председател Зиядин Села и неговите поддръжници не да съгласни. Меджити и Алиу подкрепят Таравари.

Настоящият директор на Клиничната болница в Тетово, Илир Демири, е предложен за нов министър на здравеопазването, а Наим Байрами - за министър на информационното общество и администрацията. Кандидатурите им ще бъдат гласувани в понеделник, 12 февруари. /БГНЕС