РСМ пред изпитание: Преброяване или прикриване

Днес в съседна РС Македония започва преброяване на населението. Това ще бъде първото за последните 20 години. То започва в 8.00 часа и ще продължи до 20.00 часа на 30 септември, предаде репортер на БГНЕС.

Според директора на Националния статистически институт в Скопие Апостол Симовски "всичко е подготвено за старта на преброяването". Той призова гражданите да "приемат преброителите", защото това е "в интерес на всички - за един по-добър живот за бъдещите генерации".

РСМакедония е единствената европейска държава, в която не е извършвано преброяване в такъв дълъг период. Причините за този парадокс не са в липсата на капацитет и опит, а чисто и просто политически. Преди десетина година имаше опит за подобен процес при управлението на Никола Груевски, но той бе прекъснат по неясни причини. По неофициална информация това е станало по искане на лидера на ДСИ Али Ахмети, защото голяма част от неговите албански сънародници вече не живеят в страната и така техният процент ще излезе по-малък от очакванията.

Така вече над 20г. в западната ни съседка една от най-големите "държавни тайни" се оказа, не само колко души живеят в тази държава, а и какви народности я населяват. Дори в авторитетни издания може да се намерят огромни различия за числеността на отделна народност и броя на жителите в РСМ. И естествено това води до масово недоверие сред гражданите, за официалните данни относно демографската картина на страната.

Днешното преброяване в РСМ обаче е от изключително значение за бъдещето на страната. Властите в Скопие, които претендират, че "са изпълнили всички условия за започване на преговори за членство в ЕС и дори, че нито една друга държава не е била по-подготвена от тях" ще трябва да убедят Брюксел, че преброяването се извършва при спазването на човешките прави и европейските стандарти. И най-вече в условията на гарантирана свобода на волеизвялението на всеки един от нейните граждани.

Имайки предвид чисто политическите причини за отказа да се извърши преброяване в РСМ от 2001 година насам възниква логичният въпрос: Дали през следващите 25 дни ще бъдем свидетели на истинско и прозрачно преброяване. През последните месеци българската страна - президент, премиер, външен министър, многократно изразиха загриженост от "преследването, заплахите и малтретирането на гражданите с българско самосъзнание". Примерите за това са безброй. В същото време бяхме свидетели на вандалски погазвания на българските национални символи в РСМ. На карнавал бе подпален трикольора, на няколко пъти бе поруган паметникът за загиналите българи на 5-ти септември 2009 г. в Охрид, а само преди дни бе свалено знамето от консулството ни в Битоля.

Твърденията, че това са "изолирани случаи", както внушава външното министерство в Скопие, са недостойни и лицемерни, защото те се плод на институционалната омраза, която действа денонощно в страната. Когато бивш президент твърди, че "България иска да реализира плановете си от времето на Третия Райх, а бивш посланик на РСМ в София сравнява българския държавен глава със сръбския диктатор Милошевич резултатът може да бъде само един: вандалско отношения към България и нейните символи.

Екипът на БГНЕС през последните дни посети няколко града в РСМ и говори с известни личности и обикновени граждани. Водеща фигура от Скопие ни предостави снимка с разфасована птица, която семейството му открива пред входната врата на апартамента ден след като обявяват, че ще се пишат като българи.

Разфасованата птица, която семейството открива пред входната врата на апартамента ден след като обявяват, че ще се пишат като българи.

"Кажи ми как да постъпя: Имам огромен бизнес. децата ми работят в държавната администрация. Чувствам се гадно. Пиша ли се българин, не с моя бизнес, а с бъдещето на децата ми е свършено". Това са думи на високообразован финансист от Скопие, който " се съгласи да бъде записан за историята, но не и за публикацията".

Случаите за погазването на правата на българите са безброй. Те започват през 1913г. и не спират и до днес. РСМ живее с още една голяма "държавна тайна". Тя е единствената държава, която все още не е разкрила престъпленията на югославската комунистическа диктатура. Докато една Словения е разкрила стотици масови гробове, с десетки хиляди избити словенци и хървати от режима на диктатора Тито, в РСМ няма нито един паметник за избитите, напротив има стотици паметници на палачите и на техния вожд.

Днес гражданите може да се наричат и определят както искат, но имат право да знаят как са се определяли техните деди само преди стотина години:

От документите в турските държавни архиви за периода 1863-1903г пише следното: След направения плебисцит в Скопската и Охридската епархия за назначаването на български митрополити съгласно чл.10 от фермана за учредяване на Българската екзархия се установи, че от 8698 християнски къщи в Скопска епархия, само 567 къщи искат да останат под гръцката патриаршия, а останалите 8131 къщи изразили желание да минат под духовното ведомство на Българската екзархия.

Според сведенията на солунския вилает с дата 28 -02-1874 г. от извършения плебисцит се установява, че в Охрид и околностите само 139 човека са поискали да останат под гръцката патриаршия, а 9387 са пожелали да минат под ведомството на Българската екзархия. Тези данни се отнасят за времената когато все още не е имало българска държава.

И в този случай ще припомним, че тук не става въпрос за оспорването на "съвременната македонска идентичност и език" от българска страна. София нито оспорва, нито има намерение да прави това, но властите в Скопие трябва да освободят душите на хората и всеки да се самоопределя без страх, така както се чувства. Но, в същото време нямат право да променят идентичността на починалите. И това, не само България, но и цивилизована Европа няма да го приеме. Колкото по-бързо разкъсат веригите на чуждите геополитически проекти, толкова по-бързо ще станат част от ЕС.

България ще следи внимателно случващото се в западната ни съседка, не само до 30-ти септември, защото над 120 000 живеещи в РСМ са български граждани и това е станало след като са доказали българският си произход. В същото време в момента над 31 000 очакват да получат българско гражданство на базата на доказан български произход.

След десетина дни в София македонският премиер Зоран Заев ще разговаря с бившия премиер Симеон Сакскобургготски. Интересно е как ще бъде предадена информацията в Скопие за тази среща, защото съгласно държавната и образователната политика в Скопие династията Сакскобургготски ръководи "българската фашистка гнусна окупация на Македония в периода 1941-1944". /БГНЕС