РСМ предостави 560 млн. евро за завършване на Коридор 8

Министерството на финансите на Северна Македония предостави 560 млн. евро за завършването на последния участък от железопътния Коридор 8 до границата с Република България. Средствата са осигурени от Европейската инвестиционна банка в посочения размер, от Европейската банка за възстановяване и развитие.


"С това приключваме финансирането на проекта за изграждане на железопътната линия от Коридор 8 до границата с Република България. Осигурихме средства в размер на 175 млн. евро от Европейската инвестиционна банка, също 175 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие, безвъзмездна помощ в размер на 149 млн. евро от ЕС и 60,77 млн. евро по програма ИПП. Това е значителна финансова подкрепа за осъществяването и завършването на този десетгодишен проект", заяви финансовият министър Бесими.

Той добави, че с изпълнението на последната фаза на проекта РС Македония ще получи по-добра железопътна инфраструктура, по-добри условия за работа на предприятията, по-лесен превоз на стоки и пътници, както и насърчаване на развитието.

Този проект е част от обявения инвестиционен цикъл, който ще се реализира през следващия период чрез публичния сектор и същевременно ще бъде двигател на икономическия растеж. В бюджета за този инвестиционен цикъл през следващата година са предвидени 733 млн. евро.

Споразуменията за заем с Европейската Инвестиционна банка и Европейската банка за развитие бяха подписани, след като законодателните решения бяха предварително приети в парламента./БГНЕС