РСМ с офанзива за забрана на бъдещи български сдружения

Република Северна Македония предприема действия, с които цели да осуети създаването на следващо българско сдружение.

Днес от Централния регистър на Северна Македония е изпратено известие по повод заявлението за регистрация на нов български клуб с име „Цар Фердинанд“ – Богданци, с което те се задължават в срок от 30 дни „да получат одобрение от съответния орган за употреба на име на историческа и друга известна личност като име на сдружение и друг юридически обект, отнасящо се конкретно до името на Цар Фердинанд“, предаде репортер на БГНЕС.

„Ако не бъде получено подобно разрешение в установения срок, заявлението става невалидно“, твърдят от Централния регистър.

БГНЕС разполага с факсимиле на получения документ.

За да бъде създадено обаче новото сдружение, случаят е аналогичен с този на наскоро създаденото сдружение „Цар Борис III” - със съгласието на някой от живите потомци. Това е предвидено в правната уредба.

„Ако има жив низходящ роднина до трето коляно, то той може да даде съгласието си и да регистрира сдружението, без да е необходимо такова одобрение", каза неотдавна за телевизия Сител председателят на новосформираната комисия (орган, който да прецени дали определено име може или не може да се използва от сдружения и фондации) проф. Бобан Петровски.

В случаят със сдружение „Цар Фердинанд“ такова съгласие е получено от съответните роднини.

БГНЕС припомня, че вчера президентът на РСМ Стево Пендаровски отбеляза, че в съществуващия в РСМ Закон за сдруженията и фондациите има член, който може да преразгледа работата на съществуващите сдружения, „ако те подбуждат национална или религиозна омраза и нетърпимост“.

Президентът подчерта, че в случая с формирането на сдружения със спорни имена става дума за частта от българите, живеещи в Северна Македония.

„За четвърти път в последните няколко дни осъждам откриването на клубове с имена, които са част от най-тъмния период от историята на европейският континент- фашизма и будят негативни чувства в гражданите”, заяви от своя страна в интервю за ТВ 24 премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски по повод случилото се в Охрид откриване на клуб на сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи „Цар Борис III” и потвърдената от Централния регистър в страната информация, че в процес на разглеждане е заявлението за регистрация на нов български клуб с име "Цар Фердинанд".

Ковачевски коментира, че Централният регистър на Северна Македония преглежда документацията и „поради очевидното намерение на гражданите да правят такива сдружения, които нарушават чувствата и отношенията със съседна държава”, в правителството е създаден орган, който да прецени дали определено име може или не може да се използва от сдружения и фондации, а по отношение на подадените документи за регистрация на сдружение „Цар Фердинанд” – Богданци, от Централния регистър трябва да се обърнат към Министерството на правосъдието и тази комисия.

Той повтори тезата си, че "идеята за тези сдружения е да провокират и предизвикат напрежение сред гражданите първо в обществото в страната, а след това и извън държавата”.

Както БГНЕС съобщи по-рано днес, малко след 13.30 българско време в днешния ден бе потрошен надписът на българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид, който се намира над входната врата в сградата. Инцидентът стана минути след като в клуба имаше посещение на официални представители на ОССЕ в Европа. След като научиха за инцидента, те се върнаха обратно, за да видят какво се е случило. Клубът беше открит миналата седмица. При официалното откриване пред сградата беше организиран протест. Част от участниците скандираха обидни думи срещу България – татари, фашисти, цигани, срещу сградата бяха хвърляни камъни и яйца. Сред протестиращите имаше и такива, които развяваха югославския флаг. Македонските политици, както от управляващата коалиция, така и от опозицията, не осъдиха протеста, а определиха откриването на клуба като „провокация срещу македонската идентичност“.

Това не е първият инцидент с български културен клуб в РСМ. Само няколко дни след официалното откриване на клуба „Иван Михайлов“ в Битоля, входната врата беше опожарена, а нарушителят Ламбе Аламбаковски получи условна присъда. И при този инцидент властите в РСМ обвиниха България за случващото се около сдруженията, които са създадени и регистрирани от местни македонски граждани. /БГНЕС