Рубльов и Циципас отпаднаха от Флъшинг Медоус

Франсис Тиафо се класира за осминафиналите на Ю Ес Оупън, след като надви Андрей Рубльов в пет сета – 4-6, 6-3, 7-6 (6), 4-6, 6-1, за около три часа и 50 минути игра. Двубоят приключи в 02:15 часа местно време в Ню Йорк, превръщайки се в петия най-късно приключил мач в историята на турнира от Големия шлем.

Тиафо сломи петия в схемата Рубльов.

Първият сет отиде на сметката на поставения под номер 5 в основната схема руснак, който се нуждаеше от един пробив, за да поведе в резултата. Във втората част картината бе идентична, но този път ролите се размениха и представителят на домакините бе този, който реализира брейк. В третия сет американецът стигна до пробив при 5-4 и сервираше след това за частта, но Рубльов го върна и така се стигна до тайбрек. В него първи до сетбол стигна руснакът при 6-5, но не съумя да го оползотвори. От своя страна, Тиафо не сбърка при своята възможност и дръпна в сетовете.

В четвъртия сет американецът направи пробив за 4-2, но оттам до края на частта нещата се объркаха и Рубльов влезе в серия от четири поредни гейма, за да вкара мача в пети сет. Там обаче силите му бяха изчерпани и Тиафо проведе наказателна акция, печелейки с 6-1. Двубоят бе пиршество на сервиращите, които завършиха с общо 48 аса – 25 на 23 за Рубльов. Руснакът направи осем уинъра по-малко от съперника, но и цели 20 непредизвикани грешки по-малко. Въпреки това, Тиафо продължи към 1/8-финалите, където негов опонент ще бъде канадецът Феликс Оже-Алиасим. Поставеният под номер 12 в схемата надви също в пет сета испанеца Роберто Баутиста Агут.

По-рано, поставеният под номер 3 Стефанос Циципас също се прости с участието си в турнира в трети кръг след поражение от испанския тийнейджър Карлос Алкарас след 3-6, 6-4, 6-7 (2), 6-0, 6-7 (5) за около четири часа и 10 минути игра. 18-годишният ибериец започна вихрено и поведе с 4-0 гейма след два пробива. Първата ракета на Гърция върна единия, но за повече нямаше сили и така Алкарас дръпна в сетовете. Втората част също започна отлично за испанеца, който поведе с 3-0, но Циципас намери играта си, върна брейка и направи нов на свой ред, за да възстанови паритета.

18-годишният Алкарас се класира за първи 1/8-финал в турнирите от Шлема.

Гъркът може да съжалява за изпуснатия трети сет, след като поведе с 5-2 гейма два пробива разлика – Алкарас се завърна в частта и я спечели след тайбрек. Това ядоса третия в схемата, който не даде гейма на тийнейджъра в четвъртия сет. Петият мина без пробиви и така отново се стигна до тайбрек, където испанецът показа здрави нерви, за да се поздрави с крайния успех. Алкарас ще играе с Питър Гойовчик в спор за място на четвъртфиналите.

Другите два ясни осминафинала в долната половина противопоставят нидерландеца Ботик Ван Де Цандшулп на 11-ия в схемата Диего Шварцман и вторият в света Данийл Медведев на 24-ия поставен Даниел Еванс от Великобритания. /БГНЕС