Рубльов и Циципас ще спорят за титлата в Монте Карло

Андрей Рубльов стигна до финала на силния тенис турнир от сериите Мастърс 1000 в Монте Карло, след като надигра Каспер Рууд в два сета – в отделните части 6-3, 7-5, за час и 20 минути игра.

Рубльов се класира за първи финал на турнирите от сериите Мастърс 1000.

Руснакът допусна първи пробив в откриващата част, но след това направи мигновен рибрейк. Рубльов, който вчера елиминира от надпреварата 11-кратния шампион Рафаел Надал, натисна норвежеца и след нов пробив спечели първия сет. Втората част започна с ранен пробив за руснака и аванс от 2-0. Последваха обаче четири безответни гейма на сметката на Рууд, но той изпусна набраната инерция след загубено подаване в седмия гейм. Играта вървеше гейм за гейм до 11-ия, когато Рубльов нанесе решителен удар и след това сервира безпроблемно за крайната победа.

Така, руският тенисист достигна първи финал на турнир от Мастърс 1000 веригата в кариерата си, след като в началото на месеца игра полуфинал в Маями.

Негов съперник в спора за трофея в неделя ще бъде Стефанос Циципас, който по-рано надигра убедително Даниел Еванс след 6-2, 6-1.

Циципас подчини Еванс за финал в Монте Карло.

Първата ракета на Гърция взе откриващия сет след много активна игра и цели три пробива, като загуби подаването си само веднъж. Британецът, който бе видимо уморен след тежкия си двубой с Давид Гофен в предишния кръг, не оказа съпротива и във втората част, когато спечели само един гейм на своята сметка.

Циципас, който бе отпочинал, след като изигра само един сет срещу Алехандро Давидович Фокина на четвъртфиналите, достигна своя трети финал от сериите Мастърс 1000 в кариерата след тези в Канада през 2018 и Мадрид през 2019 – и двата бяха загубени от гърка съответно от Рафаел Надал и Новак Джокович.

Рубльов и първата ракета на Гърция имат общо шест мача, като са си разменили по три победи. Последната отиде на сметката на руснака на турнира в Ротердам през февруари. Двамата има един изигран финал в съперничеството – в Хамбург през 2020, когато на червено успехът бе за Рубльов след 6-4, 3-6, 7-5. /БГНЕС