Алисън Феликс слага край на кариерата си тази година

Американската легенда на леката атлетика Алисън Феликс потвърди, че ще прекрати кариерата си тази година, слагайки край на професионалния си път, който се простира в три десетилетия и включва рекордните 11 олимпийски медала.

Алисън Феликс.

36-годишната атлетка заяви в пост в Инстаграм, че планира да пътува в прощалния си сезон като жест на признателност към спорта. „Дадох всичко, което имам на бягането, и за първи път не съм сигурна дали ми е останало още. Искам да се сбогувам и да благодаря на спорта и хората, които ми помогнаха и ме подготвиха по единствения начин, който знам как – с едно последно бягане. Този сезон не става въпрос за времето на часовника, а просто за наслада. Ако ме видите на трасето тази година се надявам да сподели момент, спомен и моята признателност с Вас“, сподели тя.

Феликс не даде информация за състезателния й график, но вероятно ще се включи на Световното първенство, което ще се проведе в Юджийн, Орегон през юли. Американката е най-титулуваната лекоатлетка в историята на Олимпийски игри, печелейки първия от 11-те си медала на Игрите през 2004 в Атина и последния на миналогодишното издание в Токио – злато на 4х400 м щафета. Тя е и най-декорираният спортист при мъжете и жените в историята на световните първенства с 18 медала, седем от индивидуални дисциплини и 11 от щафетни бягания. Феликс участва в отложената с година Олимпиада в Токио миналата година три години след раждането на дъщеря си Камрин през 2018.

Американката, която открито подкрепя работещите майки и техните права, добави, че това ще бъде тема и в прощалния й сезон. „Този сезон бягам за жените. Бягам за по-добро бъдеще за моята дъщеря. Бягам за Вас. Ще разкрия повече за това, така че очаквайте информация – ще споделя серия от изявления, с които се надявам да направя света едно по-добро място за жените. Това ще бъде финалният ми сезон“, каза още Феликс, която се отказа от дългогодишно партньорство с Найк през 2019, след като разкритикува спортния производител на стоки заради това, че е намалил заплатата й, след като тя забременяла. /БГНЕС