Рухани се извини за многократното спиране на тока в Иран

Иранският президент Хасан Рухани се извини в сряда за многократното спиране на тока, обхванало страната, обяснявайки това с изгарящата суша, която според него на практика е спряла производството на ток от ВЕЦ-ове и е довела до рекордно потребление.

От миналата седмица в Техеран и другите големи градове на Иран се наблюдават чести прекъсвания на тока, които според властите може да продължат до края на юли. "Съжаляваме за проблемите, които хората са имали през последните няколко дни", каза Рухани в излъчено по телевизията заседание на кабинета, посветено най-вече на спирането на тока, съобщи АФП.

Непотвърдени видеоклипове, циркулиращи в социалните мрежи, показват разочаровани иранци, протестиращи срещу прекъсванията на тока в няколко града, включително Шираз и Казерун на юг, и Амол и Кордкуй на север, както и Техеран.

"От една страна, производството ни е спаднала поради състоянието на водноелектрическите централи, а от друга се е увеличило потреблението," каза Рухани.

Той обясни нарастването на търсенето с "индустриален растеж и екстремни топлини", както и на енергоемки операции за добив на криптовалута.

През май правителството временно забрани добива на криптовалута за четири месеца, но иранските информационни агенции все още съобщават за чести полицейски набези в "незаконни ферми", които според властите използват големи количества електроенергия, която е субсидирана от държавата.

Във вторник Рухани заяви, че Иран е изправен пред "безпрецедентна суша" със средни валежи от 52 процента в сравнение с предходната година, което доведе производството на електроенергия от ВЕЦ-ове "почти" до нула.

Той призова министерството на енергетиката да предотврати всякакви съкращения извън предвидените спирания на тока от поне два часа на ден.

След заседанието на кабинета министърът на енергетиката Реза Ардаканян заяви, че "искрено" се извинява на иранците. Той каза, че до края на август всички държавни ведомства ще останат затворени за допълнителен ден в седмицата, в четвъртък, за да пестят енергия.

Ардаканян предложи подобно извинение през май, когато Иран въведе планови, редуващи се прекъсвания на електричеството, след като Техеран и други градове бяха засегнати от внезапно спиране на тока. Шефът на полицията в Техеран заяви, че спирането на тока много ,утежнява работата на неговите служители, тъй като светофарите угасват в цялата столица. /БГНЕС