Румъния дава модернизираните си МИГ-ве на Украйна

Украйна трескаво търси изтребители срещу инвазията на Русия и пилотите й буквално се молят за повече самолети. Новините от Румъния биха могли да осигурят частично решение, макар и може би не идеално, за дефицита от бойни самолети в Украйна, предаде БГНЕС.

Румъния обяви днес, че ще спре целия си флот МиГ-21 LanceR след редица катастрофи, последната на 2 март, и ще се съсредоточи върху експлоатацията на нарастващия си флот от F-16, 17 от които са версии AM/BM, купени от Португалия. Освен това има още 36 F-16 от излишните норвежки запаси.

Румъния разполага с приблизително 27 МиГ-21 в експлоатация, като 19 са LanceR-C, а останалите са LanceR-B. Общо 111 румънски МиГ-21 бяха модернизирани до конфигурации LanceR, въпреки че моделът C, който се фокусира върху превъзходството във въздуха, е най-напредналият. Очаква се, модернизираните МИГ-ве да бъдат дадени на Украйна.

Някои от тези самолети са преминали през дълбоки модернизации, оборудвани ни със западни радари, авионика, електронни средства за противодействие, дисплеи идруги. Въпреки че може да изглеждат много непретенциозни, те са лесни за поддръжка и може да осигури висока скорост на излитане. Тези самолети са съчетани с креативни тактики, които подчертават техните положителни качества (малкия им размер) и минимизират недостатъците им. Тези тактики често могат да включват съчетанието на малките МиГ с по-мощни и по-големи изтребители. Добавете електронната война и имате забележителна смъртоносна способност. Изцяло модернизираният МиГ-21 може да се превърна в ефикасно оръжие в една военна зона. /БГНЕС