Румъния е първият получател на най-новата версия на американските „Patriot“

Румънските компании Romarm и Electromecanica и американската Raytheon Missiles & Defense подписаха меморандум за разбирателство за производството на ракети-прехващачи SkyCeptor в Румъния. Това съобщи информационна агенция Agerpres.

"Румъния ще бъде първата страна, която ще може да използва най-новата версия на американската система за противовъздушна и противоракетна отбрана „Patriot“, произвеждана от Raytheon Missiles & Defense, подразделение на Raytheon Technologies", заяви румънският министър на икономиката Флорин Спетару на церемонията по подписването в централата на Electromecanica в Плоещ.

"Военните поръчки, индустриалното сътрудничество и развитието на силна национална отбранителна индустрия са жизненоважни елементи за сигурността на Румъния, член на ЕС и НАТО", заяви министърът, цитиран от агенцията.

"Очаквам, че в близко бъдеще ще имаме ефективно сътрудничество, дълъг път и развитие на двете компании в подкрепа на отбранителната стратегия на Румъния, както и на позиционирането на Румъния като стратегически доставчик на военно оборудване в Европа и света", добави той. /БГНЕС