Румъния иска увеличаване на военното присъствие на САЩ в Черно море

Румъния иска увеличаване на броя на американските войски и коалицията за „сдържането“ на Русия в Черноморския регион, заяви румънският външен министър Богдан Ауреску.

През май президентът на САЩ Джо Байдън на среща на върха със съюзници от НАТО в Източна Европа подкрепи "засилване на възпирането" на европейския континент.

"На нашата територия има структури на НАТО, някои командни и контролни подразделения (двустранни и многостранни), провеждат се военни учения, но ние се нуждаем от повече съюзническо присъствие, включително американско присъствие на място", каза Ауреску в интервю за „Вашингтон Еказаминър“. Порталът разговаря с външния министър и министър на отбраната на страната Николае Чуке по време на мащабните учения на НАТО „Defender Europe“.

Ауреску отбеляза, че многонационалната бригада на НАТО е дислоцирана в румънския град Крайова, но засега само Полша "присъства на място".

„Нуждаем се от повече съюзници в постоянна ротация, имам предвид терминът „стабилна и постоянна ротация“... Много е направено по въпроса за присъствието на съюзници на сушата, в морето и във въздуха за ефективно сдържане на Русия в региона“, добави ръководителят на румънското външно министерство.

Румънският министър на отбраната Николае Чуке от своя страна изрази надежда за "разполагане на колкото се може повече американски войски" в страната.

"Ние подкрепяме ротационното присъствие на американски войски в нашата страна. Обсъдихме този въпрос с американското командване в Европа, американския министър на отбраната, надявам се, че ще проведем двустранни дискусии и с новия американски министър на отбраната възможно най-скоро за изясняване на детайлите", каза Чуке.

През последните години Русия претендира за безпрецедентна дейност на НАТО по своите западни граници. НАТО разширява инициативите и го нарича „сдържане на руската агресия“. Москва многократно е изразявала загриженост от натрупването на сили на алианса в Европа. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков заяви по-рано, че Русия не представлява заплаха за никого, но няма да пренебрегне действия, които са потенциално опасни за нейните интереси. /БГНЕС