Румъния обмисля премахване на ограниченията

Румъния може скоро да се откаже от зелените пропуски и задължителните маски, ако процентът на заразените с COVID спадне бързо, заяви министърът на здравеопазването.

Само за няколко седмици процентът на заразените може да спадне до 1 (на 1000 жители през последните 14 дни), отколкото беше в средата на декември, заяви министър Александру Рафила, цитирана от Евроактив.

Понастоящем националният коефициент на заболеваемост е около 20, тъй като средният брой на регистрираните случаи е над 20 000 на ден, но властите твърдят, че той е с низходяща тенденция.

"Последното ограничение, което предстои да бъде премахнато, е свързано с носенето на маска на закрито", каза Рафила. "Освен това вероятно ще можем да се върнем към нормалния живот и се надявам, че ще можем да отхвърлим състоянието на тревога, което продължава вече почти две години."

Министърът подчерта, че ограниченията трябва да се премахват постепенно, тъй като хората все още трябва да разбират, че носят отговорност за защитата на другите.

"Не можем да изключим други варианти (на вируса)", но тези нови варианти биха могли да засегнат само най-уязвимите или някои специфични групи от населението. "Надявам се, че това е последната пандемична вълна, която поражда големи проблеми", каза Рафила. /БГНЕС