Румъния очаква членство в Шенген до края на годината

Румънският премиер Николае Чуха заяви, че очаква Румъния - след повече от десетилетие чакане, да влезе в Шенгенското пространство на ЕС преди края на годината. Това ще премахне дългото чакане по границите на Румъния с други държави от ЕС и ще повиши привлекателността ѝ за чуждестранните инвеститори. Брюксел ще се откаже от режима, който следи напредъка на Румъния в реформирането на съдебната система и изкореняването на корупцията след години на критики от страна на изпълнителната власт на ЕС, каза той..

Николае Чука, премиер на Румъния

"Всичко, което направихме след началото на конфликта (в Украйна), показва, че сме готови да станем член на Шенген", каза Чука. "Наистина очакваме всички останали лидери на ЕС да признаят всичко, което сме направили."

"Желателно е" да се очаква, че отношенията между Русия и Запада ще се върнат към състоянието си отпреди войната скоро след спирането на сраженията в Украйна, тъй като Кремъл изглежда се стреми да създаде буфер между себе си и НАТО, заяви министър-председателят на Румъния.

Николае Чука, генерал в оставка, който някога е ръководил бойни сили в Ирак, заяви, че нахлуването на Русия е отворило отново цивилизационен разлом, подобен на Студената война, и Северноатлантическият пакт ще трябва да поддържа разширеното си присъствие на войски на източната си граница поне в средносрочен план.

Макар да заяви, че не смята, че Русия ще нападне страна от НАТО и ще предизвика открит конфликт, сегашната война потвърждава повече от десетилетие предупрежденията на източните членове на алианса, че президентът Владимир Путин е склонен да си върне територии, контролирани някога от Съветския съюз.

"Русия не мисли като нас. Русия не се държи като нас", каза 55-годишният Чука в интервю за агенция Блумбърг. "Ситуацията в момента, изглежда, пресъздава онзи разлом между западната и източната цивилизация - между свободните, демократични държави и автократичните режими."

Румъния, бивша комунистическа страна с население от почти 19 млн. души, която се присъедини към НАТО през 2004 г. и към Европейския съюз три години по-късно, се превърна в страна, която подкрепя Украйна на първа линия, след като Русия я нападна на 24 февруари.

Нейната 624-километрова граница с Украйна е най-дългата в ЕС и страната се втурна да възстановява железопътни линии и да ремонтира пристанища, за да помогне на украинския износ да заобиколи руската окупация и блокадата на черноморските пристанища. Тя също така помогна на повече от 1 милион бежанци, които избягаха през границата, за да се спасят от конфликта.

Все пак се засилват опасенията, че решимостта на по-богатите западни държави да поддържат натиска върху Русия чрез санкции и продължаване на потока от оръжия и финансова помощ за Украйна може да отслабне с наближаването на зимата и ограничаването на руските газови потоци, което води до повишаване на цените на енергията. Според Чука натискът не бива да отслабва.

Ако руснаците "не искат да спрат възможно най-бързо и да преговарят, да намерят решение, да признаят териториалната цялост, независимостта и суверенитета на Украйна, те ще направят същото и с други държави", каза той.

Правителството на Чука планира да повиши целта за разходите за отбрана на Румъния отвъд предписаната от НАТО долна граница до 2,5 % от брутния вътрешен продукт (БВП). Около една трета от тази сума ще отиде за придобиване на оръжия, включително изтребители, подводници, корвети, бронирани бойни машини и безпилотни летателни апарати, каза той.

След решението на НАТО да засили присъствието на войски на източния си фланг, Румъния вече е домакин и на многонационална бойна група, съставена от френски, белгийски и холандски войници, както и от контингент на САЩ, което според Чука подчертава нарастващото стратегическо значение на Черноморския регион.

"Не става въпрос само за отбрана, а и за продоволствена сигурност" в световен мащаб, каза той. "Става въпрос за регион, който е много близо и до Балканския регион, така че всички тези решения, взети за увеличаване на възпирането и отбраната по целия източен фланг, са много добре дошли." /БГНЕС, “Bloomberg”

Букурещ / Румъния

Категории:

Тагове: