Румъния преустановява употребата на партида от ваксината AstraZeneca

Румънските власти временно спряха да ваксинират хора с определена партида на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca като "крайна предпазна мярка". Те ще продължат да използват други дози от този препарат, съобщи здравното министерство, цитирано от сайта CNA.

Решението е във връзка с подадени сигнали за смъртни случаи след поставена ваксина на тази компания.

Италианските здравни власти са разпоредили изтеглянето на партида от ваксината на AstraZeneca след смъртта на двама мъже в Сицилия, които са били ваксинирани малко преди това.

Докато тече разследването на смъртните случаи там, властите в Букурещ съобщиха, че спират използването на дози от същата партида като в Италия - ABV2856.

Румъния е получила 81 600 дози в началото на февруари и е използвала досега 77 049.

Ваксинирането с дози от тази партида ще бъде прекъснато, докато Европейската агенция по лекарствата приключи с проверката.

Това решение е взето като предпазна мярка, без да има научен аргумент, който да го оправдае, се казва в изявление на националния комитет на Румъния, отговарящ за ваксинацията срещу COVID-19.

"Решението за поставяне под карантина на съответната партида е взето изключително въз основа на събитието в Италия", се казва още в изявлението

БГНЕС припомня, че след смъртен случай и два случая на тежка белодробна емболия, в неделя Австрия преустанови използването на ваксината AstraZeneca от партида с номер ABV 5300. Европейската агенция по лекарствата съобщи, че дози от тази партида са изпратени в 17 европейски държави, сред които и България.

По-късно стана ясно, че освен Австрия, Дания, Норвегия, Исландия, Литва, Латвия, Естония и Люксембург също са преустановили поставянето на ваксини от тази партида.

На 11 март Италианската агенция по лекарствата съобщи, че забранява използването на ваксината AstraZeneca от партида ABV2856 на територията на цялата страна като предпазна мярка. Причината за това са два смъртни случая в Сицилия, за които се подозира, че са вследствие на употребата на ваксината

Рано тази сутрин бе съобщено, че Тайланд е отложил временно ваксинирането с препарата на AstraZeneca, след като няколко европейски държави също прекратиха употребата му заради опасенията от усложнения. /БГНЕС